Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μας αφορά όλους ο αγώνας για την Παιδεία

Από τη συζήτηση στο Ε` Διαμέρισμα Πειραιά

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΠΙΔΗΣ

Από τη συζήτηση στο Ε` Διαμέρισμα Πειραιά
Τα ζητήματα της Παιδείας, ως αναπόσπαστο μέρος της δράσης και του ενδιαφέροντος όλων των εργαζομένων και όχι μόνο των εκπαιδευτικών και των νέων, ανέδειξε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟΒ Ε` Διαμερίσματος Πειραιά.

Αναφερόμενη στην πολιτική των άλλων πολιτικών δυνάμεων, υπογράμμισε ότι η ΝΔ προχωρεί στη γραμμή του κεφαλαίου, η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρά καιροσκοπική και ψεύτικη, ενώ ο ΣΥΝ πατάει σε δυο βάρκες. Ειδικότερα για τη θέση του ΣΥΝ για κατάργηση των εξετάσεων και ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, τόνισε ότι όπου αυτό εφαρμόστηκε «οι ταξικοί φραγμοί σε μικρότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης είχαν οδηγήσει ήδη στη μείωση του αριθμού των εισακτέων» και κατέληξε, λέγοντας ότι «ελεύθερη πρόσβαση για εμάς είναι να μην εμποδίζει η ταξική θέση την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο».

Τονίζοντας ότι «αν δε βάλουμε μπροστά το ερώτημα "τι Παιδεία θέλουμε" οι αγώνες δε θα έχουν αποτέλεσμα», εξήγησε ότι οι σημερινές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία πέρα από αντιδραστικές είναι απόλυτα αναγκαίες και επιτακτικές για την κερδοφορία του κεφαλαίου. «Ο καπιταλισμός σήμερα δεν έχει συμφέρον να δώσει ολόπλευρη μόρφωση. Χρειάζεται λιγότερους επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης και να αυξήσει τον αριθμό αυτών που ακολουθούν την επαγγελματική κατάρτιση, να αυξήσει μια ευκίνητη εργατική μάζα συνεχώς καταρτιζόμενη».

Αφού ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις του ΚΚΕ, πέρα από την ταξική τους λογική, είναι και βαθιά επιστημονικές, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα διδασκαλίας, σύμφωνα με το οποίο ήδη από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό διακηρύσσει ότι δεν υπάρχει αντικειμενική γνώση, ενώ μέσα από τη "διαθεματικότητα" τα παιδιά δε διδάσκονται την ουσία της επιστήμης, διαμορφώνονται τέτοιοι άνθρωποι που δε σκέφτονται, δε γνωρίζουν, δε διεκδικούν.

Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση, στην οποία εκφράστηκε η έντονη ανησυχία γονιών και νεολαίων σχετικά με τις εξελίξεις στην Παιδεία, που θα καθορίσουν και τους αυριανούς όρους εργασίας και ζωής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ