Κυριακή 4 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Ο καθοδηγητής»

Του Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Γιατί να πρέπει κάποιος να δει τον «Καθοδηγητή»; Διότι, ανάμεσα από τις «γραμμές» της ταινίας, μπορείς να διαβάσεις πράγματα που σε αφορούν. Πράγματα, που, έστω και με το σταγονόμετρο, υπάρχουν στη δεύτερη σκηνοθετική προσπάθεια του καλού Αμερικάνου ηθοποιού, Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

«Ο Καθοδηγητής», χωρίς να αποκαλύπτει όλο το «εύρος» της CIA, όλο το «μεγαλείο» και όλες τις «δραστηριότητες» του «ευαγούς» αυτού ιδρύματος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, χωρίς να λέει ολόκληρη την αλήθεια, δίνει πολλές αφορμές για σχόλια! Και αν ο θεατής διαθέτει και δικές του πληροφορίες και γνώσεις, που πρέπει να διαθέτει, μπορεί να φτάσει σε ακόμα καλύτερα συμπεράσματα. Βέβαια, για τον ακατατόπιστο θεατή, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να «τσιμπήσει» και να θεωρήσει τη CIA πατριωτική. Καθώς υπάρχει άφθονη και έντεχνη προπαγάνδα. Διανθισμένη με έρωτες και προσωπικά δράματα...

Η ταινία ξεκινάει με την εισβολή στον «Κόλπο των Χοίρων». Μια καταγραμμένη αποτυχία της CIA, η οποία, λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο, τον κουβανέζικο λαό στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήλπιζε σε μια εύκολη συντριβή της κουβανέζικης επανάστασης. Από τον «Κόλπο των Χοίρων», με flash back, ερχόμαστε στην εποχή της δημιουργίας της οργάνωσης. Στην πρώτη μαγιά των πρακτόρων. Οι οποίοι προήλθαν από μια μυστική αδελφότητα, η οποία λειτουργούσε από χρονιά σε χρονιά στο πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Η πρώτη αυτή μαγιά, με την καθοδήγηση των έμπειρων Εγγλέζων πρακτόρων, σιγά σιγά φούντωσε! Η CIA από μια υπηρεσία συλλογής πληροφοριών μετατράπηκε σε ένα κράτος εν κράτει.

Η ταινία, έστω και αν φαίνεται πως επικρίνει, αποτίει, κατά κάποιο τρόπο, φόρο τιμής στους πρωτεργάτες της οργάνωσης. Τους περιγράφει, βέβαια, σαν μηχανές, αλλά την ίδια στιγμή και σαν ανθρώπους του πατριωτικού καθήκοντος. Χωρίς, βέβαια, να διευκρινίζει πως πατρίδα της CIA, αλλά και της μυστικής αδελφότητας από την οποία προήλθε, είναι το χρήμα. Το μεγάλο κεφάλαιο και όχι η Αμερική και ο αμερικάνικος λαός!

Η ταινία, επίσης, προσπαθεί έντεχνα να εξομοιώσει τις μυστικές υπηρεσίες των σοσιαλιστικών και των πρώην σοσιαλιστικών χωρών με τη CIA. Για τον Ντε Νίρο όλες οι μυστικές υπηρεσίες και όλοι οι πράκτορες είναι ίδιοι! Αυτή η ισοπέδωση που επιχειρεί, τελικά, αδυνατίζει την αξιοπιστία της ταινίας, γιατί εμφανίζει τους Σοβιετικούς πράκτορες όμοιους με τα σχηματικά ανδρείκελα της CIA.

Παίζουν: Ματ Ντέιμον, Αντζελίνα Τζολί, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αλεκ Μπόλντουϊν, Ουίλιαμ Χαρτ, Τζο Πέσι, Μπίλι Κρούνταπ, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ