Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ξανά στο προσκήνιο η καρκινογόνα καύση

Το πρόσφατο «Μνημόνιο Συνεργασίας», ανάμεσα στις διοικήσεις των Δήμων Αθήνας (ΝΔ) και Πειραιά (ΠΑΣΟΚ), και το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας (η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» ήταν η μόνη παράταξη που καταψήφισε), έφερε για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι δύο δήμοι αφήνουν, με εύσχημο τρόπο, ανοιχτό το θέμα της καρκινογόνου καύσης των απορριμμάτων, ενώ με το Μνημόνιο που σύναψαν, υπονομεύουν τη δραστηριότητα του αρμόδιου φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων - του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Προστίθενται έτσι, και αυτοί, στη μακρά λίστα όσων πιέζουν υπέρ της χρυσοφόρου, για το κεφάλαιο, καύσης των απορριμμάτων. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, εδώ και χρόνια, προσπαθούν να διαμορφώσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Αναλυτικά:

  • Το 1998 η ΕΕ, δίνοντας έμφαση στην προώθηση της καύσης, έστειλε στην Ελλάδα τον διευθυντή κ. Βερστρίγκε να την προπαγανδίσει σε διάφορους δήμους ανά τη χώρα.
  • Το Μάη του 2003, είχαμε τη δήλωση της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ):«Δεν αποκλείω τίποτα, γιατί σήμερα η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Σήμερα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως η πυρόλυση, η αεριοποίηση, που θα επιλεγούν από τους φορείς διαχείρισης».
  • Στις 21 Απρίλη του 2003, το ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ (την προεδρία του οποίου έχει ο Π. Φιλίππου, ΣΥΝ) σε πλήρη σύμπνοια με τις προθέσεις της τότε ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΑΣΟΚ), με ομόφωνη απόφασή του, συμφωνεί να «ανοίξει ο διάλογος» του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων. Να συζητηθούν δηλαδή και άλλες μέθοδοι, όπως καύση και πυρόλυση.
  • «Δεν μπορεί να μένουμε σε αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση. Πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα, των εναλλακτικών μορφών διαχείρισης, της καύσης και της πυρόλυσης. Τελεία και παύλα». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), τον Απρίλη του 2006, σε ραδιοφωνικό σταθμό.
  • Ο Νικ. Κακλαμάνης (ΝΔ), νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθήνας, είπε στις 28 Δεκέμβρη 2006 - πριν καλά - καλά αναλάβει τη διοίκηση του δήμου: «Το θέμα των σκουπιδιών δεν πρόκειται να λυθεί με τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ. (...)Νέα τεχνολογία σημαίνει εργοστάσια που δε ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Δεν μπορούμε πλέον το 2007 να μιλάμε για χωματερές. Ηρθε η ώρα της νέας τεχνολογίας». Αντίστοιχες θέσεις είχε εκφράσει και η προκάτοχός του, σημερινή υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη.
  • «Η κάθε κυβέρνηση κρίνεται από τη δυνατότητα προσαρμογής της πολιτικής της στη μόνιμη ανάγκη εκσυγχρονισμού των μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων». Τα παραπάνω αναφέρουν σε Επίκαιρη Επερώτηση, που κατέθεσαν 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στις 17 Γενάρη 2007, αφήνοντας διάπλατη την πόρτα για την καύση.
  • Στις 22 Γενάρη 2007, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς (ΝΔ), με συνέντευξή του, τόνιζε ότι δε θα πρέπει να αποκλειστεί καμία μέθοδος σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει και την καύση με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 22912/2005.
  • Στις 30 Γενάρη 2007, σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Γ. Μαστοράκος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε στη λύση των εργοστασίων καύσης, αν η κατάσταση φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ