Παρασκευή 2 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιατί σιωπά το ΥΠΠΟ;

Την αγανάκτησή του για την αδιαφορία του ΥΠΠΟ απέναντι στα χρόνια προβλήματα των εικαστικών, εκφράζει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) με ανοιχτή επιστολή του στο ΥΠΠΟ. Επί ένα μήνα το ΔΣ του Επιμελητηρίου απευθύνεται στο ΥΠΠΟ, που σήμερα σιωπά και αντιμετωπίζει απαξιωτικά το φορέα των 4.800 εικαστικών καλλιτεχνών. Ετσι, από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2007, τα 200.000 ευρώ της επιχορήγησης δεν αρκούν ούτε για τις ανελαστικές δαπάνες του Επιμελητηρίου (ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ), ενώ τα συσσωρευμένα χρέη των προηγούμενων ετών φτάνουν τα 300.000 ευρώ.

Παρά τις φραστικές διαβεβαιώσεις του ΥΠΠΟ, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα: Η «στέγη» του ΕΕΤΕ (στη Βαλτετσίου 42) παραμένει γιαπί, αφού το ΥΠΠΟ δεν κάλυψε τις οφειλές του στην εργολήπτρια εταιρεία. Το ΥΠΠΟ δεν αναμόρφωσε το νόμο για τις «τιμητικές συντάξεις». Οι εικαστικοί παραμένουν ανασφάλιστοι και έχουν ενταχθεί από την πολιτεία στη νοσοκομειακή περίθαλψη των «ανασφάλιστων κοινωνικών ομάδων», ενώ αποκλείονται όσα μέλη του ΕΕΤΕ προέρχονται από χώρες εκτός «ευρωπαϊκού χάρτη».

«Πιστεύουμε», καταλήγουν οι εικαστικοί, «πως ο πολιτισμός και η τέχνη πρέπει να στηρίζονται από το κράτος... Οι προτάσεις μας έχουν προ πολλού κατατεθεί. Ο καλλιτεχνικός χώρος είναι σε αναβρασμό. Το ΥΠΠΟ γιατί σιωπά;».

  • Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης του ΕΕΤΕ είναι η μη επαρκής φύλαξη και επόμενα κλοπή (χτες) του κεντρικού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στον υπολογιστή βρίσκονται πολύτιμα αρχεία από το 1998 και ο φορέας απευθύνει έκκληση να επιστραφεί τουλάχιστον ο σκληρός δίσκος, αποδεχόμενος και οποιαδήποτε δωρεά φίλων για εξοπλισμό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ