Κυριακή 4 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι τραλαλάδες!

Κι άλλες φορές τον είχα δει να στέκεται απέναντι από το λευκό κανναβάτσο με τα πινέλα στο χέρι. Εχτές, όμως, ήταν σε πραγματική απελπισία. «Δεν έχεις θέμα»; του λέω. «Θέμα έχω», μου λέει, «όμως δεν μπορώ να το περιγράψω»! Κι άλλες φορές είχαμε κάνει την ίδια, περίπου, κουβέντα. Και στο παρελθόν υπήρχαν κάποια θέματα, που τον απασχολούσαν, που μας απασχολούσαν, και τα οποία δεν είχανε «ωριμάσει» μέσα μας όταν τα κουβεντιάζαμε. Και αφού δεν είχανε ωριμάσει, δεν μπορούσανε να περάσουν από το μυαλό στο κανναβάτσο, στο χαρτί, στην κινηματογραφική ταινία...

«Αστο, στην άκρη» του είπα. «Κάποια στιγμή, χωρίς να το περιμένεις, θα σου ζητήσει μόνο του να περάσει στον πίνακα». «Μα μου το ζητάει», με διέκοψε! «Και μάλιστα επίμονα! Πετάγομαι τη νύχτα και τρέχω δίπλα στο ατελιέ. Παίρνω τα πινέλα και αντί να το αποτυπώσω, όπως οφείλω να κάνω, αντί να το καταγράφω και να το αναλύσω με σχήματα, με χρώματα και φωτοσκιάσεις, για να το δούνε οι πολίτες και να μορφώσουνε γνώμη, καρφώνομε στη θέση μου σαν τη γυναίκα του Λωτ. Λες και κάποιος με αιχμαλωτίζει».

«Ποιο είναι το θέμα, που σε προβληματίζει»; ρωτάω. «Οι Τραλαλάδες, πώς αλλιώς να τους χαρακτηρίσω», μου απαντάει!

«

Μιλάω για το καινούριο κομμάτι της νεοελληνικής, και όχι μόνο, κοινωνίας. Αυτό το κομμάτι που με την αχαρακτήριστη, με την παρδαλή καλύτερα συμπεριφορά του, δείχνει να μη χωράει σε κανέναν από τους γνωστούς "ορισμούς" της φιλοσοφίας και της πολιτικής. Μιλάω για το κομμάτι, για το μεγάλο εκείνο κομμάτι των συνανθρώπων μας, που χαχανίζουν ασύστολα στις τηλεοράσεις, είτε σαν συντελεστές είτε σαν θεατές. Που μιλάνε για θαύματα και για UFO. Που τρυπώνουν πίσω από τις κλειδαρότρυπες. Που κουτσομπολεύουν. Που λοιδορούν! Που βγάζουν τα εσώψυχά τους, άλλοτε κλαίγοντας και άλλοτε γελώντας. Που έχουν χάσει το μέτρο και ουρλιάζουν, είτε έχουν δίκαιο είτε άδικο! Και την ίδια στιγμή δίπλα τους σκάβεται ο τάφος τους. Οπου θα θαφτούν ζωντανοί, αφού δεν έχουν καταλάβει τι πραγματικά είναι η ζωή».

«Μικροαστοί είναι, μη σκοτώνεσαι»! «Μικροαστοί, που όμως "ξεπέρασαν" την τάξη τους», με διέκοψε! «Ετούτοι είναι πολύ χειρότεροι από τους "κλασικούς" μικροαστούς που γνωρίζουμε», συνέχισε. «Πρόκειται για καρικατούρες ανθρώπων. Ετσι που μιλάνε και συμπεριφέρονται, δε σε διευκολύνουν ούτε καν το φύλο τους να αναγνωρίσεις. Είναι, πια, ένα "τρίτο" είδος ανθρώπων. Το κορμί τους, το δέρμα τους, έχουν την ηλικία τους. Το μυαλό τους, όμως, και η συμπεριφορά τους, έμειναν σε ανώριμες παιδικές ηλικίες! Και δεν είναι άνθρωποι αμόρφωτοι, μόνον! Είναι και καθηγητές πανεπιστημίου, δικηγόροι, γιατροί, καλλιτέχνες... Ανθρωποι που, εκ προοιμίου, δε θα 'πρεπε να χαχανίζουν! Και είναι πολλοί. Εκατομμύρια, ίσως. Είναι όλοι αυτοί που παρακολουθούν τις συνταγές των φαγητών από τηλεοράσεως με θαυμασμό, σαν να παρακολουθούν ξένες γλώσσες! Είναι όλοι αυτοί, που ακούνε με προσοχή και κατάνυξη, πού κατούρησε ο ένας και πού φταρνίστηκε η άλλη. Λες και ακούνε για την πυρηνική βόμβα»!

«Ετσι ήταν πάντα ο κόσμος», γενίκευσα, χωρίς να το πιστεύω, για να τον ηρεμίσω! «Δεν ήταν», μου απαντάει και αρχίζει να ζωγραφίζει! «Μιλάμε για ορδές χτικιασμένων, πια! Τα δόντια τους είναι σάπια, κοίτα τα! Το μυαλό τους είναι σάπιο. Δείχνουν σαν χασισωμένοι! Στα ελαττώματα των μικροαστών, που είναι όλα απελπισμένα και βλαβερά, ετούτοι πρόσθεσαν και την απέραντη βλακεία! Σε αυτούς δεν είναι ο φόβος του άγνωστου, που τους σταματάει. Ούτε η "σιγουριά" της "ασφάλειας", που τους παρέχει ή που νομίζουν ότι τους παρέχει, το σύστημα. Ετούτοι δεν έχουν ικανότητες να σκεφτούν. Δε βλέπουν, πια, πέρα από την τσίμπλα τους. Δεν είναι άνθρωποι. Είναι καρικατούρες ανθρώπων»!

Οταν ζωγραφίζει, συνηθίζει να μιλάει! Πολλές φορές, όπως και σήμερα, η κουβέντα είναι, περίπου, η περιγραφή αυτών που ζωγραφίζει. Μιλάει και είναι σαν να δίνει εντολές στο νου του, στα συναισθήματά του, στη λογική του και στην καρδιά του. Σαν να λέει αυτό το χρώμα πρέπει να βάλω, αυτή την απόχρωση, αυτή τη σκιά, αυτό το φως, αυτό το σχήμα πρέπει να δώσω. Δεν μπορώ, πράγματι, να φανταστώ, για να σας το μεταδώσω, πώς θα ζωγραφίσει τους Τραλαλάδες του. Ενας σοβαρός πίνακας, πάντως, ένα σοβαρό έργο τέχνης, απαιτεί πολύ χρόνο και πολύ «κουβέντα», για να αποχτήσει το σωστό σχήμα, τα σωστά χρώματα, τις σωστές σκιές και το σωστό φως. Και η απεικόνιση των Τραλαλάδων, σας βεβαιώνω, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γιατί, όπως και να' ναι, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ