Σάββατο 3 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Με γέλασαν μια χαραυγή

Στην «τρανή» του δημοτικού μας τραγουδιού, Γεωργία Μηττάκη, 30 χρόνια μετά το θάνατό της, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή, 6 - 8 μ.μ. στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Εμειναν τα τραγούδια και η φωνή για όσους επιμένουν να θυμούνται και να τιμούν όχι μόνο τους καλλιτέχνες, αλλά και όλους τους απλούς ανθρώπους που η μετανάστευση ήταν η μόνη σανίδα σωτηρίας τους από τη θηλιά του εκμεταλλευτή και του τοκογλύφου.

Εμειναν τα τραγούδια και η φωνή για όσους επιμένουν να θυμούνται πως τα φώτα της πόλης έκρυβαν τις ιστορίες χιλιάδων ανθρώπων που μόνη τους απαντοχή σε έναν κόσμο που δεν τον ήξεραν και τους ήθελε μόνο σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, ήταν τα τραγούδια: Τα ανάγλυφα μιας τέχνης ταπεινής που τους έκαναν να ανατριχιάζουν ακούγοντάς τα. Τραγούδια τα οποία είχαν κάτι από τη δροσιά των νερών και τον αέρα των ψηλών βουνών που είχαν αφήσει πίσω τους για πάντα.

Στα τραγούδια της πατρίδας που τα τραγουδούσαν αυτές οι φωνές έβρισκαν καταφύγιο εκεί στα ελληνικά καφενεία όπου μαζεύονταν, μετά από τη σκληρή δουλιά της μέρας. Κάποιες φορές μετά από ορισμένες συγχορδίες σε μινόρε, μια πολύ λυπητερή εισαγωγή, δινόταν το σύνθημα και δυο ή τέσσερα παλικάρια έπιαναν τα χέρια και χόρευαν. Οι υπόλοιποι τους ενθάρρυναν και τους χειροκροτούσαν.

Στους ουρανούς της δυνατής και διαυγούς φωνής της φτερούγισαν τσάμικα, συρτά και καλαματιανά και με αξεπέραστες ερμηνείες κλέφτικα τραγούδια.

Το δημοτικό μας τραγούδι είναι το είδος στο οποίο διακρίθηκε, αλλά τραγούδησε και σμυρναίικα και ρεμπέτικα, καθώς και το πρώτο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη.

Η Γεωργία Μηττάκη γεννήθηκε το 1911 στην Αυλώνα Αττικής και το 1929 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Το 1930 παντρεύεται με τον Γεώργιο Μηττάκη και αρχίζει τη λαμπρή καριέρα της ως τραγουδίστρια που κράτησε για 30 ολόκληρα χρόνια.

Το 1957 και το 1961 πραγματοποίησε δύο ταξίδια στις ΗΠΑ, όπου και αποθεώθηκε από τους Ελληνες ομογενείς, ενώ ταυτόχρονα ηχογράφησε και ορισμένα τραγούδια.

Το 1965 κάνει τις τελευταίες της ηχογραφήσεις πριν αποσυρθεί για λόγους υγείας. Η Γεωργία Μηττάκη άφησε την τελευταία της πνοή στις 28 του Φλεβάρη του 1977 στη γενέτειρά της Αυλώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ