Παρασκευή 11 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Mε το «εξπρές» των μοντέρνων καιρών

Ο Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία του «Μοντέρνοι καιροί»
Ο Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία του «Μοντέρνοι καιροί»
Την τελευταία εμφάνισή του έκανε ο Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία του «Μοντέρνοι καιροί». Μια ταινία από τις καλύτερες του 20ού αιώνα που θα μεταδοθεί από την «Κινηματογραφική Λέσχη» της ΕΤ-1. Ο Σαρλό είναι βιομηχανικός εργάτης. Ολη την ημέρα ασχολείται με το να σφίγγει βίδες. Η μονοτονία της δουλιάς τον αρρωσταίνει. Αυτό έχει σαν συνέπεια να πάει στο νοσοκομείο και όταν βγει να βρεθεί χωρίς δουλιά, αφού απολύεται με το αιτιολογικό ότι μπορεί και πάλι ν' αρρωστήσει. Χωρίς δουλιά, άνεργος, περιπλανιέται στους δρόμους. Κάποια στιγμή θα προσληφθεί σ' ένα μεγάλο κατάστημα σαν νυχτοφύλακας. Εκεί, με την κοπέλα που θα ερωτευτεί, θα απολαμβάνουν τη νύχτα, αφού η φαντασία τους θα τρέχει και θα νομίζουν ότι τα πλούτη του μεγάλου καταστήματος είναι δικά τους. Οι περιπέτειες του Σαρλό θα συνεχιστούν, όταν θα τον βάλουν φυλακή για μια κλοπή που δεν έχει διαπράξει. Οταν θα βγει από τη φυλακή θα πάει να δουλέψει σ' ένα κέντρο. Εκεί αυτοσχεδιάζοντας θα παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα. Μια ταινία που γυρίστηκε το 1936 και στην οποία ο Τσάρλι Τσάπλιν προφητικά σχολιάζει την ανισότητα της καταναλωτικής κοινωνίας. Συγχρόνως όμως η ταινία έχει και αισιόδοξα μηνύματα, αφού ο άνθρωπος πρέπει να ξαναβρεί το όνειρο, το παιχνίδι, τον έρωτα. Εκτός από τον Τσάρλι Τσάπλιν παίζουν οι Πολέτ Γκοντάρ, Χένρι Μπέργκμαν και Τσέστερ Κόνκλιν (ΕΤ-1 21.30).

«Ερωτικό καλοκαίρι». Τσέχικη κωμωδία σε σκηνοθεσία Γίρι Μένζελ. Η άφιξη ενός περιπλανώμενου μάγου αναστατώνει την ήσυχη ζωή μιας επαρχιακής μικρής πόλης, την περίοδο του καλοκαιριού. Εκεί, στις όχθες ενός ποταμού, τρεις μεσήλικες περνούν ήρεμα τις διακοπές τους. Μια μέρα φθάνει στην πόλη ένας θίασος θεατρίνων. Η άφιξη του μάγου θα ξυπνήσει την πόλη από το λήθαργό της και οι άνδρες θα ερωτευτούν τη χαριτωμένη βοηθό του. Παίζουν οι Ρούντολφ Χρουσίνσκι, Μίλα Μισλίκοβα και Βλαντιμίρ Μπρόνσκι (ΕΤ-3 22.00).

«Το εξπρές του μεσονυχτίου». Ο Αλαν Πάρκερ μετέφερε στην οθόνη την πραγματική ιστορία ενός νεαρού Αμερικανού, που κατάφερε να ξεφύγει από τις φρικτές τούρκικες φυλακές. Ο Μπίλι Χέις Αμερικανός τουρίστας, συλλαμβάνεται στην Κωνσταντινούπολη, με μια ποσότητα χασίς που είχε κρύψει κάτω από τα ρούχα του. Καταδικάζεται σε φυλάκιση τεσσάρων ετών. Στη φυλακή θα ζήσει κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, με βιασμούς και ξυλοδαρμούς. Ο Μπίλι θα κάνει παρέα με έναν Αμερικανό κι έναν Αγγλο που και αυτοί έχουν υποστεί θα ίδια βασανιστήρια. Ο πατέρας του και η κοπέλα που αγαπά θα κάνουν τα πάντα για να τον ελευθερώσουν. Οταν όμως έρθει η ημέρα της δίκης, η ποινή του θα είναι αυστηρότερη και θα καταδικαστεί σε τριάντα χρόνια φυλάκισης. Από τα βασανιστήρια που θα υποστεί θα καταλήξει στο φρενοκομείο. Ο Μπίλι θα καταλάβει ότι ποτέ δε θα βρει την ελευθερία του και πως ο μόνος δρόμος σωτηρίας, είναι να αποδράσει παίρνοντας το «εξπρές του μεσονυχτίου». Μια ταινία που καταγράφει με ωμό ρεαλισμό τις συνθήκες που επικρατούν στις τουρκικές φυλακές. Παίζουν οι Μπραντ Ντέιβις, Ράντι Κουέιν, Τζον Χαρτ και Μπο Χόπκινς (MEGA 22.30).

«O χαρτοπαίχτης». Αμερικανική ταινία σκηνοθετημένη από τον Νόρμαν Τζέισον. Στη Νέα Ορλεάνη του 1930 φθάνει ένας νεαρός παίχτης πόκερ αποφασισμένος να έρθει αντιμέτωπος και να κερδίσει τον καλύτερο παίχτη της περιοχής. Σκοπός του είναι να πάρει τα πρωτεία από τον αντίπαλό του. Είναι σίγουρος για τον εαυτό του και αρνείται τη βοήθεια που του προσφέρει ένας γκάνγκστερ. Πρωταγωνιστούν οι Στιβ Μακ Κουίν, Εντουαρντ Ρόμπινσον και Αν Μάργκρετ (STAR 02.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ