Παρασκευή 11 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΗΠΑ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η Ολμπράιτ σε ρόλο ... «εμψυχωτή» της σερβικής αντιπολίτευσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε νέες δηλώσεις ...τόνωσης του πεσμένου ηθικού της σερβικής αντιπολίτευσης, ενόψει των επικείμενων εκλογών του Σεπτέμβρη, προέβη αργά προχτές βράδυ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Στη διάρκεια ενός διαλείμματος στις συνομιλίες με τον Κροάτη Πρόεδρο Στίπε Μέσιτς, η Μ. Ολμπράιτ άδραξε την «ευκαιρία», για να αναφερθεί στις προγραμματισμένες για τις 24 Σεπτέμβρη προεδρικές και γενικές εκλογές στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μπορεί να διαπράξει απάτη, αλλά οι Γιουγκοσλάβοι, εάν κινητοποιηθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τη μοίρα τους». Οπως είπε επί λέξει: «Οι εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη, θα μπορούσαν αν δώσουν μία ευκαιρία στη Γιουγκοσλαβία να στρέψει την πλάτη στο παρελθόν και στην πολιτική απομόνωσης και εθνικού μίσους του Μιλόσεβιτς»!

Αναφερόμενη πιο συγκεκριμένα στη διχασμένη - και αδύναμη να προβάλει κοινό και ισχυρό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές - σερβική αντιπολίτευση, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως «η αντιπολίτευση έχει αποφασίσει να πάρει μέρος στις εκλογές, διότι πιστεύει ότι ένα δημοκρατικό κίνημα εναντίον του καθεστώτος μπορεί να φέρει τη δημοκρατία σ' όλη τη Γιουγκοσλαβία». Και η Ολμπράιτ κατέληξε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς βοηθούμε τη διαδικασία εκδημοκρατισμού στη Σερβία, διότι πρέπει να σταματήσει η διαδικασία ομογενοποίησης στη Σερβία, που βασίζεται στο σύνθημα ότι όλοι οι Σέρβοι πρέπει να ζουν σ' ένα ενιαίο κράτος»(!)

Η Γιουγκοσλαβία δε θέλει παρατηρητές του ΟΑΣΕ στις εκλογές

Την παρουσία παρατηρητών του ΟΑΣΕ στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτέμβρη απέκλεισε χτες υψηλόβαθμος Γιουγκοσλάβος αξιωματούχος. Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού πρακτορείου BETA, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Νικόλα Σαΐνοβιτς δήλωσε πως οι γιουγκοσλαβικές αρχές θα αρνηθούν, όχι μόνον την παρουσία παρατηρητών από χώρες - μέλη του ΟΑΣΕ, αλλά και κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία συμμετείχαν στις περσινές αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

«Θα καλέσουμε ξένους παρατηρητές, αλλά από καμία από τις χώρες που συμμετείχαν στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας ή από τους οργανισμούς που συνέβαλαν σε αυτή, όπως ο ΟΑΣΕ», φέρεται να δήλωσε ο Σαΐνοβιτς. Ο ίδιος εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναμένεται να επανεκλεγεί από τον πρώτο κιόλας γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Σεπτέμβρη.

Την ίδια στιγμή, το Βελιγράδι ζει σε έντονους προεκλογικούς ρυθμούς. Παρά την πρόσφατη ανακοίνωση τριών υποψηφίων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και του σύμμαχου στη νυν σερβική κυβέρνηση «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος» του Βόγισλαβ Σέσελι, στις προεδρικές ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτέμβρη, το τοπίο ξεκαθαρίζει, τουλάχιστον, όσον αφορά τον «εκλεκτό» υποψήφιο της Δύσης και μερίδας του αντιπολιτευόμενου σερβικού Τύπου. Ολα τα τελευταία δημοσιεύματα «φωτογραφίζουν» τον 56χρονο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος προτάθηκε στις αρχές της βδομάδας από 15 κόμματα της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων αρκετά συμμετέχουν στη λεγόμενη «Συμμαχία για την Αλλαγή». Από την πλευρά του δυτικού Τύπου, αλλά και ειδησεογραφικών πρακτορείων είναι χαρακτηριστικό ολιγόλογο αλλά σαφές σχόλιο από χτεσινή ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες, σύμφωνα με το οποίο «παρά το διχασμό των κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης, θεωρείται ευρέως πως ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα έχει μεγάλες πιθανότητες έναντι της υποψηφιότητας Μιλόσεβιτς»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ