Παρασκευή 11 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Ολα, μικρά - μεγάλα, σε ιδιώτες

Παροξυσμός ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση καθώς ανακοίνωσε τις προθέσεις για παραχώρηση της εκμετάλλευσης των δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιώτες και στη συνέχεια της κατασκευής και εκμετάλλευσης μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων δημοσίων έργων μεσαίου και μικρού μεγέθους

Μετά την παράδοση των μεγάλων έργων σε ιδιώτες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί τώρα και την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών (αρχικά) και των έργων περιφερειακού, νομαρχιακού και δημοτικού επιπέδου, στα πρότυπα της αντίστοιχης νεοφιλελεύθερης εμπειρίας της Μεγάλης Βρετανίας. Η παράδοση δημοσίων υπηρεσιών και έργων μικρής και μεσαίας εμβέλειας - πέρα από τις ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων και μονάδων - είχε ξεκινήσει στη Μεγάλη Βρετανία τη θατσερική περίοδο στα τέλη της δεκαετίας του '70 και συνεχίζεται σήμερα - επαξίως - από τον διάδοχό της Τ. Μπλερ. Η παράδοση δημοσίων υπηρεσιών αρχικά και της κατασκευής δημοσίων έργων στο ιδιωτικό κεφαλαίο αναμένεται να έχει ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα, καθώς υπηρεσίες που μέχρι σήμερα θεωρούνταν «δημόσια αγαθά», όπως η παιδεία και η υγεία, παραδίδονται στις ορέξεις της αγοράς. Ετσι οι ιδιώτες κατασκευαστές σχολικών κτιρίων ή ακόμα και νοσοκομείων θα τα λειτουργούν πλέον με κριτήριο το κέρδος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προβλέπεται επίσης να πληγούν κλάδοι εργαζομένων όπως οι υπάλληλοι καθαριότητας των δήμων, καθώς η σχετική υπηρεσία προβλέπεται να παραχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρίες καθαριότητας.

Στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιείται ότι υπογράφηκε σύμβαση με τον όμιλο εταιριών CCF Chartehouse-ΛΑΜΔΑ, ο οποίος σε ρόλο συμβούλου του υπουργείου, θα αναλάβει να συντάξει μελέτη, προκειμένου να προσδιορίσει τις δημόσιες εκείνες υπηρεσίες που θα αναλάβουν να προσφέρουν πλέον ιδιωτικές εταιρίες μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων μίσθωσης. Ο ακραίος αυτός νεοφιλελεύθερος θεσμός φέρει τα αρχικά PFI - PPP (Private Finance Initiative - Public private partnership) και στα ελληνικά μεταφράζεται «Πρωτοβουλία Ιδιωτικής Χρηματοδότησης». Η συγκεκριμένη μέθοδος χρηματοδότησης είχε προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση πριν από δύο περίπου χρόνια από τις τράπεζες Μιτσουμπίσι - Εθνική και την αγγλική εταιρία Charterhouse, η οποία αναλαμβάνει και τη σύνταξη της μελέτης. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι πρώτες συμβάσεις παραχώρησης δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρίες προβλέπεται να υπογραφούν το α΄ εξάμηνο του 2002.

Στις προθέσεις της ελληνικής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης είναι σε πρώτο στάδιο η παραχώρηση σε ιδιωτικές εταιρίες υπηρεσιών που σήμερα προσφέρει το ελληνικό δημόσιο ή η Τοπική Αυτδιοίκηση (π.χ. καθαριότητα, καθαρισμός κτιρίων, περίθαλψη ηλικιωμένων ατόμων κλπ.). Η παραχώρηση στον ιδιωτικό τομέα των δραστηριοτήτων αυτών προβλέπεται να γίνει με συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης 30-40 ή και 50 ετών, στις οποίες θα προβλέπεται ότι ο λήπτης των υπηρεσιών αυτών (το ελληνικό δημόσιο) θα πληρώνει κάποιο συγκεκριμένο τίμημα.

Σ' ένα δεύτερο, πιο προχωρημένο επίπεδο, η συνεργασία αυτή δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αναμένεται να επεκταθεί και στην κατασκευή έργων μεσαίου και μικρού μεγέθους με τη μέθοδο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «αυτοχρηματοδότηση». Θα αναλαμβάνει δηλαδή σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας ιδιωτική εταιρία την κατασκευή σχολικών κτιρίων, μέχρι και φυλακών για λογαριασμό του δημοσίου τα οποία στη συνέχεια θα εκμεταλλεύεται για μακροχρόνια περίοδο, όσο εκτιμά η ιδιωτική εταιρία ότι χρειάζεται για την απόσβεση της επένδυσης... Το ερώτημα είναι με τι κεφάλαια θα γίνουν τα έργα αυτά. Γιατί από τη μέχρι σήμερα εμπειρία της «αυτοχρηματοδότησης» των μεγάλων έργων, όπως το αεροδρόμιο των Σπάτων, η συμμετοχή της γερμανικής κατασκευάστριας «Χόφτιφ» είναι ελάχιστη - κάτω από το 15% των απαιτούμενων κεφαλαίων - χωρίς αυτό να εμποδίσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να τους παραχωρήσει την εκμετάλλευση του αεροδρομίου για 45 χρόνια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ