Παρασκευή 11 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Μαγειρεύεται» η μείωση της ανεργίας

Χιλιάδες ναυτεργάτες πετάχτηκαν από τα καράβια, αλλά η εγγεγραμμένη ανεργία... «μειώνεται»

Οσο αυξάνεται η ανεργία στους ναυτεργάτες, τόσο μειώνεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στους καταλόγους του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, για να αποδειχτεί το μέγεθος της αναξιοπιστίας του, αλλά και ότι τα αντιναυτεργατικά μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν τους... επιθυμητούς καρπούς. Το... θαύμα στο ΓΕΝΕ έχει αρχίσει να εκτυλίσσεται από τις αρχές του χρόνου, όμως αποκορύφωμα αποτελεί ο περασμένος μήνας Ιούλης, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο μήνα του 2000 που οι εγγεγραμμένοι είναι λιγότεροι και από αυτούς που είχαν καταγραφεί το 1999. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΝΕ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον περασμένο μήνα ήταν 1.486. Τον Ιούνη ήταν 1.685, ενώ τον Ιούλη του 1999 ήταν 2.237!

Στην... αισθητή μείωση της εγγεγραμμένης ανεργίας έχουν συμβάλλει τα αντιναυτεργατικά μέτρα του 1997 με τα οποία ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης επιχείρησε να καλύψει το «έγκλημα». Ετσι, αφού με υπουργική απόφαση πέταξε τους Ελληνες ναυτεργάτες μαζικά από τα ποντοπόρα πλοία, ταυτόχρονα φρόντισε να... τιμωρήσει όσους από αυτούς δε θα ξανάβρισκαν «μπάρκο», αφαιρώντας το φυλλάδιο από τους μακράς διαρκείας ανέργους. Να σημειωθεί ακόμα ότι στους καταλόγους του ΓΕΝΕ δε δικαιούνται να ενταχθούν όσοι είναι για πάνω από ένα χρόνο άνεργοι! Επίσης από τους δικαιούχους ένας αριθμός αρνείται να ενταχθεί στους καταλόγους λόγω ακριβώς της αναξιοπιστίας του Γραφείου, το οποίο οι ίδιοι οι ναυτεργάτες το χαρακτηρίζουν παραμάγαζο των ναυτιλιακών πρακτόρων.

Η αναξιοπιστία των στοιχείων του ΓΕΝΕ αποδεικνύεται από τα εξής: Σύμφωνα με το ΝΑΤ από το 1997 - οπότε και εφαρμόστηκαν τα μέτρα Σουμάκη - μέχρι και το 1999 οι Ελληνες ναυτεργάτες έχασαν 7.901 θέσεις Εργασίας. Σύμφωνα με την απογραφή του ναυτεργατικού δυναμικού που διενήργησε η Στατιστική Υπηρεσία του ΥΕΝ το 1998, διαπιστώνεται ότι μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή από το 1996, οι Ελληνες ναυτεργάτες μειώθηκαν μόνο στα ποντοπόρα πλοία (άνω των 1.000 κοχ) κατά 3.955!

Ωστόσο ακόμα και αυτό το «μαγειρεμένο» νούμερο των 1.489 εγγεγραμμένων ανέργων για τον Ιούλη, το μήνα δηλαδή που η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο «ζενίθ» και όλα τα επιβατηγά και τουριστικά πλοία βρίσκονται εν πλω, αποδεικνύει ότι η ανεργία καλά κρατεί. Πρώτοι στη λίστα της ανεργίας έρχονται οι ναύτες με 347 εγγεγραμμένους, δεύτεροι οι πλοίαρχοι με 330 εγγεγραμμένους ανέργους, από αυτούς οι 116 είναι τρίτοι πλοίαρχοι. Τρίτοι στη λίστα βρίσκονται οι ασυρματιστές με 277 εγγεγραμμένους. Ακολουθούν οι πρακτικοί μηχανικοί με 182 και οι μάγειροι με 117 εγγεγραμμένους ανέργους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ