Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Ρεκόρ ελληνικής συμμετοχής

Συμμετοχή δεκάδων ταινιών και σκηνοθετών απ' όλο τον κόσμο και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις θα περιλάβει το 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα (16-25/3), σε έξι αίθουσες.

Η Ελλάδα συμμετέχει με 109 ταινίες, έναντι των 89 στο 8ο Φεστιβάλ. Από τις ελληνικές ταινίες 12 ταινίες μετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα, 38 στο Πανόραμα, 16 στα Τηλεοπτικά Πορτρέτα, 30 στην Ανοιχτή Οθόνη και 12 στο Αφιέρωμα. Φέτος τα ελληνικά ντοκιμαντέρ είναι περισσότερα από ποτέ, γιατί υποβλήθηκε μεγαλύτερος αριθμός ταινιών, αλλά και υπήρξαν πολύ περισσότερες ταινίες άξιες να συμπεριληφθούν.

Εναρκτήρια ταινία (16/3, 8.30 μμ, «Ολύμπιον») είναι η «Dixie Chicks: Σκάστε και τραγουδήστε», σε σκηνοθεσία της τιμώμενης Μπάρμπαρα Κοπλ και της Σεσίλια Πεκ. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του δημοφιλούς τεξανού συγκροτήματος κάντρι μουσικής «Dixie Chicks», που προκάλεσε την αμερικανική κατακραυγή, όταν η τραγουδίστριά του, Νάταλι Μέινς, δήλωσε σε συναυλία, μια μέρα πριν την εισβολή στο Ιράκ, ότι ντρέπονται που ο Τζορτζ Μπους κατάγεται από το Τέξας. Η ταινία κυρίως «σκιαγραφεί με έντονη κριτική διάθεση το πολιτικό κλίμα της σύγχρονης Αμερικής, όπου η ελευθερία του λόγου και της διαμαρτυρίας είναι πλέον υπό εξαφάνιση».

Στα παιδιά εστιάζει το κεντρικό αφιέρωμα με τίτλο «Κλονισμένη αθωότητα», στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει σχετική ημερίδα. Στα νεοσύστατα τμήματα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται οι ενότητες «Ανθρώπινα Δικαιώματα» και «Βλέμμα στην Ασία», που προστίθενται στα καθιερωμένα «Οψεις του κόσμου», «H καταγραφή της μνήμης», «Πορτρέτα - ανθρώπινες διαδρομές», «Μικρές αφηγήσεις», «Μουσική», «Κοινωνία και περιβάλλον». Αφιερώματα: Μπάρμπαρα Κοπλ, Τζον Αλπερτ, Τζούλια Ράιχαρτ, Στίβεν Μπόγκναρ.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από εργαστήρια, ημερίδες, εκθέσεις, συναυλίες και εμπορικό κομμάτι, αφού, ως γνωστόν, ταινίες γίνονται... αλλά δεν προβάλλονται. Κάτι που για να αλλάξει δεν αρκεί η καλή διάθεση κάποιων ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ