Κυριακή 11 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πατριδογνωμόνιο
Ιδεολογία και λέξεις

Το πρόβλημα της φετινής εαρινής τηλοψίας είναι ορατό και εξελίσσεται σε επικίνδυνο λόγω των «γιγάντιων» προσπαθειών να καλυφθεί η τρύπα, ο Καιάδας της ακροαματικότητας - θεαματικότητας που ανοίγουν και κλείνουν κατά βούληση οι ...μετρήσεις.

Οι εκλογές απομακρύνονται από τον ορίζοντα, τα νιάτα είναι στους δρόμους, οι ΗΠΑ προ της εισβολής στο Ιράν και ο ...μακρύς και στρασάτος δρόμος προς τη Γιουροβίζιον περνάει τόσο από την 25η Μαρτίου όσο κι από το πρόωρο Πάσχα.

Ετσι, η διαστρέβλωση μιας πραγματικότητας είναι η μόνη οδός διαφυγής για τα εκουσίως χειραγωγημένα ΜΜΕ με τους πρωταγωνιστές τους να κινούνται στο λογικώς ασταθές σημείο στήριξης της «αλήθειας», ότι το καλό το δικό τους είναι αυτομάτως και κοινό καλό. Δύσκολο να μην υπερασπιστεί κανείς ένα εγκεκριμένο «μεροκάματο», άντε και ημερομίσθιο που λέμε οι δικηγόροι των 14.000 (δεκατεσσάρων χιλιάδων) ευρώ!!! Οχι βλέπεις τα ούφο στην αυλή σου, αλλά τα στέλνεις και για επίσκεψη στο γείτονα.

Σ' αυτό το σκηνικό της εικονικής - πραγματικής εξοργιστικής ανισότητας που δεν είναι παθογένεια αλλά φύση αυτή καθαυτή του καπιταλιστικού συστήματος, ένας θίασος ιστορικών αναλαμβάνει να καλύψει το κενό σοβαρότητας στα κανάλια. Το πάντρεμα της κυβερνητικής αποφασιστικότητας να ολοκληρώσει η κεντροδεξιά το εκπαιδευτικό ευρωακαδημαϊκό έργο της κεντροαριστεράς, με την προικοδοτημένη από την ΕΕ συναινετική «σύγχρονη» αριστερά, έδωσε απίστευτα επεισόδια επιστημονικής και τηλεοπτικής αλλοτρίωσης.

Δεν είναι, σύντροφοι, το ζουμί στα ψευτοδιλήμματα που φύτρωσαν αυτές τις μέρες, πιο γρήγορα κι απ' τη φραπελιά, στις οθόνες μας περί τη διδασκαλία της Ιστορίας και το άθλιο από παιδαγωγικής πλευράς βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού. Υπήρχε κρυφό σχολειό; Εκτέλεσαν οι Γερμανοί Ελληνες πατριώτες; Εγινε σφαγή στη Σμύρνη; Δεν είναι καν η οπτική γωνία πολιτικής θέασης των ιστορικών γεγονότων. Το φριχτό ζουμί που σκεπάζει κάθε ορθολογική, αλλά κι απλώς λογική πιθανότητα, να σκεφτεί κανένας λεύτερα και ν' αποφασίσει από πού θα κρατηθεί για να ζήσει και να παλέψει, είναι η αποδόμηση των λέξεων. Η αφαίμαξή τους από το ιδεολογικό περιεχόμενο. Ο ισχυρισμός ότι η επιλογή του Λόγου, με τον οποίο εκφράζεται κανείς δεν είναι δα και ιδεολογία, διατυπωμένος από καθηγητή πανεπιστημίου, αφήνει άφωνο το οποιοδήποτε κοινό. Ακόμη και το ατυχώς αγράμματο. Αυτήν την κυρίαρχη άποψη προσπαθεί να επιβάλει τώρα μέσω ΜΜΕ η κυρίαρχη πολιτική, εμπαίζοντας όσους δεν τη συμμερίζονται και δεν υποκύπτουν, δαιμονοποιώντας αντιπάλους και εκφασίζοντας το λόγο διά της αφασίας.

Στο βιβλίο της Ιστορίας όμως είναι οι λέξεις αυτές καθαυτές που χρησιμοποιούνται για να καθυποτάξουν την κρίση και του δασκάλου και του μαθητή. Η εξουσία (οθωμανική, αυτοκρατορική, «συμμαχική» κλπ.) θεωρείται εκ των προτέρων «φυσική». Η αντίσταση (πατριωτική, εθνική, ταξική) ωσάν φαινόμενο, κάτι σαν τη βροχή, που ενίοτε προξενεί κατακλυσμιαίες αλλαγές. Η βία αποκηρύσσεται μεν αλλά με τρόπο που υποχρεώνει το παιδί να αποδεχτεί ότι είναι η ίδια ακριβώς ισχύς του θύτη με του θύματος και περίπου φταίνε τα όπλα. Κάτι σαν ...ιστορική ζαρντινιέρα διατρέχει το βιβλίο που διαβάζεται μόνον με αριστερίστικη πασιφιστική μυωπία ως ανοιχτό και απαντητικό της κλασικής ως τώρα δεξιάς κατήχησης.

Η αντίληψη - την άκουσα με τ' αυτιά μου - ότι το βιβλίο βελτιώνεται αν εκεί που λέει ότι «εμφανίστηκε ο Ιμπραΐμ, στην Πελοπόννησο» γράψουμε «έκανε απόβαση» είναι όλο το δηλητήριο. Παρερμηνεύει συνειδητά και υπηρετεί πιστά τη μεσαιωνική αντίληψη της τάξης που βλέπει την Αναγέννηση λ.χ. ως «μαζική χαρά των ανθρώπων (sic!).

Η τρύπα φαίνεται όπως και το πώμα. Γιατί σήμερα, στο Ιράκ λ.χ. η ...κυρίαρχη Τάξη ή εμφανίστηκε ή έκανε απόβαση. Μην τολμήσετε να πείτε τη λέξη εισβολή...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ