Σάββατο 12 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Επιστολή - απάντηση σε ένα άρθρο

Από τον δημοσιογράφο Γιώργο Λεονταρίτη έφτασε στην εφημερίδα μας μια επιστολή - απάντηση στο άρθρο της Ηρώς Μπαρτζιώτα, συζύγου του Βασίλη Μπαρτζιώτα (Φάνη), το οποίο φιλοξένησε ο «Ριζοσπάστης» στις 3 Αυγούστου 2000.

Στο άρθρο της αυτό, η συντρόφισσα Ηρώ Μπαρτζιώτα αναφερόταν στο μυθιστόρημα του Γ. Λεονταρίτη «οδός Παυλώφ 22» (εκδόσεις «Προσκήνιο») και σε διάφορες ανακρίβειες και άλλα αρνητικά στοιχεία του συγκεκριμένου βιβλίου. Επεσήμαινε το γεγονός ότι ο συγγραφέας περιγράφει τη ζωή στην ΕΣΣΔ, αντιγράφοντας το βιβλίο του Β. Μπαρτζιώτα, χωρίς να αναφέρει την πηγή του, καθώς επίσης και το αναληθές γεγονός ότι ο Β. Μπαρτζιώτας διάβασε το μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, αφού, όπως αναφέρει, ο Μπαρτζιώτας και η ίδια βρισκόταν στην έδρα της ΚΕ στο Βουκουρέστι κατά τη διάρκεια των εργασιών του 20ού Συνεδρίου.

Ο «Ρ» δίνει σήμερα στους αναγνώστες του εκτεταμένα αποσπάσματα της επιστολής - απάντησης του δημοσιογράφου και λογοτέχνη Γ. Λεονταρίτη.

ΟΓ. Λεονταρίτης, στην επιστολή του, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «από το κείμενο της Η. Μπαρτζιώτα υποθέτει κανείς ότι δεν αντελήφθη ότι το "οδός Παυλώφ 22" είναι μυθιστόρημα, έστω κι αν αναφέρεται σε ένα ιστορικό πρόσωπο, όπως είναι ο Ν. Ζαχαριάδης» και ότι «πρέπει κάποιος να της εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ ιστορικής έρευνας και μυθιστορήματος».

Επίσης αναφέρει ο Γ. Λ. τα εξής: «Μου καταλογίζει "κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας", αναφέροντας μερικές αράδες από το βιβλίο του συζύγου της Β. Μπαρτζιώτα. Και τι λένε αυτές οι αράδες; Οτι "έζησε τη ζωή του στην ΕΣΣΔ, στο κύτταρό της, το εργοστάσιό της" κλπ. Οτι "φορούσε το χειμώνα την εργατική τελογκρέικα, ένα είδος παπλωματένιου σακακιού", ότι "ήταν υπερήφανος επειδή πήρε μέρος στην κατασκευή μηχανών", και την αναφορά του για το τι έλεγε ο Μαρξ σχετικά με την κατασκευή μηχανών. Αυτή είναι η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, δέκα αράδων σε ένα βιβλίο 336 σελίδων. Μια περιγραφή δηλαδή, για τους εργάτες και τα εργοστάσια που υπήρχαν τότε σε χιλιάδες μπροσούρες και που ο ίδιος ο Μπαρτζιώτας, άλλωστε, ανατρέχει σε ό,τι είχε πει ο Μαρξ γι' αυτό το θέμα...».

Συνεχίζοντας ο Γ. Λ. επισημαίνει ότι η Ηρώ Μπαρτζιώτα γράφει «ότι "διοχετεύω στον αναγνώστη τον αντισοβιετισμό και τον αντικομμουνισμό". Την προκαλώ να μου αναφέρει έστω και ΜΙΑ αράδα με τέτοιο περιεχόμενο. Της επιστρέφω με περιφρόνηση τους χαρακτηρισμούς που δε με αγγίζουν κι ελπίζω ότι το ΚΚΕ γνωρίζει πολύ καλά αν είμαι "αντικομμουνιστής", "αντισοβιετικός" κλπ.». «Εάν μάλιστα, όπως λέει, ήθελα να προσβάλω τη μνήμη του συζύγου της» - συνεχίζει ο Γ. Λ. - «θα μπορούσα να μεταφέρω αυτούσια, όσα γράφει γι' αυτόν ο Δημ. Βλαντάς στο βιβλίο του "ο Ν. Ζαχαριάδης και οι 22 συνεργάτες του", σελ. 145 (κείμενο που πολυσυζητήθηκε), κι όχι να πάρω δύο αράδες για τα ..."παπλωματένια σακάκια" των εργατών». «Λέει η Η. Μπαρτζιώτα, ότι σερβίρω ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις για τον Ν. Ζαχαριάδη. Ποιες είναι αυτές οι ανακρίβειες; Και πώς συνέβη τότε, ο άμεσα ενδιαφερόμενος για την τιμή και υπόληψη του άλλοτε αρχηγού του ΚΚΕ, ο γιος του Σήφης Ζαχαριάδης να έχει άκρως αντίθετη γνώμη;», αναρωτιέται ο Γ. Λ.

Τέλος, ο Γιώργος Λεονταρίτης σημειώνει στην επιστολή του προς το «Ριζοσπάστη»: «Η επιστολογράφος αναφέρεται στο 20ό Συνέδριο, για να πει ότι "δεν εκλήθη επειγόντως ο Β. Μπαρτζιώτας, για να διαβάσει το χαιρετιστήριο μήνυμα του ΚΚΕ". Κι επικαλείται σαν απόδειξη κάποιο ...άγνωστο και αδημοσίευτο βιβλίο, που κανείς δεν το έχει δει ποτέ, μια "κριτική βιογραφική μελέτη", όπως ισχυρίζεται».

Και καταλήγει ο Γ. Λ.: «Προσωπικώς, μου είναι αδιάφορο, αν διάβασε ή όχι ο Μπαρτζιώτας χαιρετιστήριο μήνυμα. Συμβαίνει όμως ο Λευτέρης Ελευθερίου, στο βιβλίο του "Συνομιλίες με τον Ζαχαριάδη", να διαβεβαιώνει το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται η κ. Ηρώ. Γράφει ο Ελευθερίου στη σελ. 18 του βιβλίου του: "... Επίσης το προεδρείο του συνεδρίου δεν του επέτρεψε (του Ζαχαριάδη) να διαβάσει ο ίδιος το χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ προς το 20ο Συνέδριο. Γι' αυτό κλήθηκε εσπευσμένα από το Βουκουρέστι ο Β. Μπαρτζιώτας, ο οποίος διάβασε το κείμενο..."!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ