Σάββατο 12 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Υποβαθμίζεται συνεχώς η Φυσική Αγωγή

Ερώτηση  κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη υποδομή σε όλα τα σχολεία για τις ανάγκες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Λιάνα Κανέλλη και Γιώργος Χουρμουζιάδης προς τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η Φυσική Αγωγή αντιμετωπίζεται στο σχολικό πρόγραμμα ως γνωστικό αντικείμενο, ενώ είναι μια πολύ σύνθετη και σημαντική δραστηριότητα, που μπορεί να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει δημιουργικά στο χώρο του σχολείου. Δεν καλλιεργεί απλά κάποιες αρετές του σώματος, αλλά συμβάλλει, όταν ασκείται σωστά στην εξασφάλιση της υγείας, στη βελτίωση της βιολογικής υποδομής του ανθρώπου. Το μάθημα λοιπόν έχει καθοριστική σημασία, για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου.

Σήμερα το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, έχει καταταχθεί στη σειρά των μαθημάτων γνωστικού περιεχομένου και, επειδή δε μοιάζει με τα άλλα, μπήκε στο τέλος της λίστας και μάλιστα χαρακτηρίστηκε «πρακτικό» και «δευτερεύον». Είναι «σφηνωμένο» χρονικά μέσα στο πρόγραμμα των γνωστικών μαθημάτων, σαν διακοπή της κανονικής ροής του σχολείου. Μάλιστα η ανυπαρξία της απαραίτητης τεχνικής υποδομής στην πλειονότητα των σχολείων, αφαιρεί τη δυνατότητα έστω και αυτής ακόμη της τυπικής πραγματοποίησής του, ενώ εγκυμονεί κινδύνους και για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών.

«Για να πετύχει το σκοπό του το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, πρέπει να αλλάξουν πολλά. Το πρόγραμμα του μαθήματος πρέπει να καλύπτει όλο το φάσμα της σωματικής και ψυχικής υγείας για να δημιουργεί στο μέτρο που εξαρτάται απ' αυτό, σωματικά και κοινωνικά δραστήρια και δημιουργικά άτομα και η υποδομή του πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας τέτοιας αγωγής. Χρήσιμες γνώσεις για την υγεία, τη σωστή διατροφή, τις πρώτες βοήθειες, θα έπρεπε να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος της φυσικής αγωγής, όπως και οι ιατρικές εξετάσεις των μαθητών στις αρχές και στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Με την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο σήμερα, η Φυσική Αγωγή εξοβελίζεται ουσιαστικά από το πρόγραμμά του, αφού τα πάντα πλέον υποτάσσονται στον εξεταστικό μαραθώνιο που κυριαρχεί, στη διαδικασία της στείρας απομνημόνευσης πληροφοριών, που αναπαράγει το λειτουργικό αναλφαβητισμό, αποστεώνει κάθε μορφωτική διαδικασία και εχθρεύεται κάθε προσπάθεια για καλλιέργεια κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας, οδηγώντας στη διαμόρφωση προβληματικών, σε τελευταία ανάλυση, προσωπικοτήτων», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση.

Και καταλήγει: «Η Φυσική Αγωγή μπορεί να βρει τη θέση της, μόνο μέσα σε ένα σχολείο που σαν βασικό του σκοπό θα έχει την ολόπλευρη μόρφωση όλων των μαθητών και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Ενα τέτοιο σχολείο είναι το Ενιαίο 12χρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο που αντιμετωπίζει τις σύγχρονες ανάγκες από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων και όχι με βάση τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου».

Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον υπουργό:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη υποδομή σε όλα τα σχολεία, για τις ανάγκες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής;
  • Αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη γενίκευση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, με καθηγητές Φυσικής Αγωγής, σε όλα τα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε η φυσική Αγωγή να αποκτήσει το ρόλο που απαιτείται να έχει, στα πλαίσια του προγράμματος του σύγχρονου σχολείου που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός και ο τόπος;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ