Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Οι... συμπτώσεις

Την ψυχολογική ταινία τρόμου «71 συμπτώσεις», σε σκηνοθεσία Μίχαελ Χάνεκε θα μεταδώσει απόψε στις 00.10 η ΕΤ-1.

Βιέννη, Δεκέμβριος 1993. Ενα παιδί, που πέρασε τα σύνορα από τη Ρουμανία, περιπλανιέται. Ενας φοιτητής, ο Μαξιμίλιαν, προπονείται στο πινγκ-πονγκ και ετοιμάζει τις διακοπές του. Το ζεύγος Μπρούνερ σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα παιδί. Η κυρία Τόμεκ δουλεύει στην τράπεζα. Ο πατέρας της, που είναι συνταξιούχος, θεωρεί ότι η κόρη του τον παραμελεί. Ο Νόχαλ, που περνάει τακτικά από τον γκισέ της κυρίας Τόμεκ, ανησυχεί για την αρρώστια της μικρής του. Με ενδιάμεσο ένα φίλο του, ο φοιτητής γίνεται κάτοχος ενός πιστολιού που είχε κλαπεί από στρατιωτική μονάδα...

Η μορφή αυτής της ταινίας χαρακτηρίζει έναν άλλον τρόπο του Χάνεκε, την «παράταξη» φαινομενικά άσχετων ιστοριών και προσώπων, που συγκλίνουν όμως σε μια κρίσιμη «συνάντηση». Ο παράγοντας τύχη (ή μοίρα) παίζει κυρίαρχο ρόλο. Αλλωστε, ο γερμανικός τίτλος είναι 71 θραύσματα μιας χρονολογίας της τύχης. Παίζουν: Γκάμπριελ Κόσμιν Ούρντες, Λούκας Μίκο, Οτο Γκρίνμαντλ, Αν Μπένετ, Ούντο Ζάμελ.

«Η παράκαμψη». Δραματική ταινία μυστηρίου σε σκηνοθεσία Εντγκαρ Αλμερ.

Ενας τυχοδιώκτης φεύγει από τη Νέα Υόρκη με οτοστόπ, με σκοπό να φτάσει στο Χόλιγουντ, για να συναντήσει την αρραβωνιαστικιά του. Ο άντρας που τον βάζει στο αυτοκίνητό του πεθαίνει ξαφνικά και εκείνος παίρνει τη θέση του, μπλέκοντας σε κυκλώματα τζόγου. Συγχρόνως, πέφτει και πάνω σε μια σατανική γυναίκα που τον εκβιάζει... Γυρισμένη μέσα σε έξι μόνο μέρες, με έναν ελάχιστο προϋπολογισμό και σχεδόν εξ ολοκλήρου σε στούντιο (ενώ υποτίθεται ότι είναι ταινία δρόμου), η ταινία αποτελεί σκηνοθετικό και καλλιτεχνικό επίτευγμα. Παίζουν: Τομ Νιλ, Αν Σάβατζ, Κλόντια Ντρέικ (ΒΟΥΛΗ, 22.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ