Τρίτη 20 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Νέος κανονισμός αδειών σε καθεστώς «απελευθέρωσης»

Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Την απόφαση, με την οποία προσαρμόζεται ο κανονισμός αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και μέσω Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, στις επιταγές της «απελευθερωμένης» αγοράς ενέργειας, υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Με την απόφαση υπηρετούνται οι επιχειρηματικές προσδοκίες για μεγαλύτερο κέρδος από την εκμετάλλευση των ΑΠΕ, σε μια περίοδο που όλο και περισσότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις μπαίνουν στο παιχνίδι και στην Ελλάδα, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε περιβάλλον αυξημένων οικονομικών κινήτρων. Η απόφαση παίρνει υπόψη της και τις νέες χωροταξικές ρυθμίσεις, ενώ ο υπουργός δήλωσε ότι εξυπηρετεί τόσο την ταχεία προώθηση των επενδύσεων, όσο και την «απλοποίηση» των διαδικασιών, κάτι που αποτελεί πάγια αξίωση του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου.

Με την πολυσέλιδη απόφαση: Εισάγεται για πρώτη φορά το καθεστώς των Υβριδικών Σταθμών. Παρέχεται δυνατότητα μεταβολής των τεχνικών στοιχείων της αίτησης. Σε περιοχές με περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης ισχύος δίνεται «προτεραιότητα στην υποβολή αιτήσεων για εξαίρεση από την υποχρέωση λήψης Αδειας Παραγωγής», προκειμένου όπως ισχυρίζεται ο υπουργός «να διευκολυνθούν οι μικροί παραγωγοί και να ευνοηθεί η διάσπαρτη παραγωγή»! Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εξοπλίζεται με νέες αρμοδιότητες σχετικές με την τροποποίηση αδειών παραγωγής, χωρίς να απαιτείται η τήρηση της ισχύουσας διαδικασίας. Εισάγονται, επίσης, αλλαγές στον τρόπο υποβολής, καθώς ορίζονται χρονικές περίοδοι (κύκλοι) βάσει των οποίων προωθείται και η επεξεργασία των αιτήσεων.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέχρι το 2010 οι επενδύσεις ΑΠΕ θα ανέλθουν σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΕ έχει θέσει νέα όρια για προώθηση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ και τη συνακόλουθη ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, στο όνομα της «απεξάρτησης» από το πετρέλαιο και την ...προστασία του περιβάλλοντος.

  • Χτες, ο Δ. Σιούφας, βγαίνοντας από την ενημέρωση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη (του παρέδωσε και αντίγραφο της τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας), δήλωσε ότι «η εξέλιξη αυτή είναι μια δικαίωση για όλους» (!) Το επόμενο διάστημα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα επισκεφθεί τον Εβρο και την Αλεξανδρούπολη για ενημέρωση των τοπικών αρχών, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται η κατάθεση της Διακρατικής Συμφωνίας στη Βουλή για την κύρωσή της.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ