Τρίτη 20 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2007
Στον αστερισμό της μονόπλευρης λιτότητας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής εξέφρασε από το βήμα της Βουλής την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, που προβλέπει και για φέτος αυξήσεις «ψίχουλα» στους μισθούς και συντάξεις

Την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ακολουθεί και η σημερινή όσον αφορά στη σκληρή και μονόπλευρη λιτότητα εις βάρος των εργαζομένων. Αυτό φαίνεται ανάγλυφα και στο νομοσχέδιο για τη φετινή εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Για μια ακόμα χρονιά, στους εργαζόμενους δίνονται ψίχουλα κατήγγειλε ο εισηγητής τους ΚΚΕ Ν. Γκατζής αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ που σήμερα καταγγέλλει την πολιτική της λιτότητας, ενώ οι δικές του κυβερνήσεις έκαναν το ίδιο και ο πρόεδρός τους φρόντισε να πανηγυρίσει για τα ψίχουλα των 0,77 Ευρώ που προέβλεπε πέρσι η σύμβαση της ΓΣΕΕ.

Και η φετινή λιτότητα, είπε, θα εξουθενώσει το εργατικό εισόδημα, αφού η ονομαστική αύξηση του 6,4% των συνολικών δαπανών για μισθούς και συντάξεις είναι πολύ κάτω από την αύξηση του ΑΕΠ (7,1%), ενώ οι εργαζόμενοι θα χάσουν και από την αύξηση της φορολογίας (6,8% οι άμεσοι και 9,6% οι έμμεσοι). Ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι με την εισοδηματική πολιτική θα προκύψει σοβαρή μείωση των μισθών, αφού οι πραγματικές αυξήσεις είναι κάτω και από το 3%. Ετσι, είπε, πέρσι η αύξηση (;) ήταν 0,77 Ευρώ και φέτος θα είναι 0,80 Ευρώ στο Δημόσιο, ενώ θα αποτελέσει τον πιλότο για τη λιτότητα και στον ιδιωτικό τομέα.

Αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών, που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, είναι το 70% των συντάξεων να είναι κάτω από 500 ευρώ και οι εργαζόμενοι να είναι ουσιαστικά καταχρεωμένοι στις τράπεζες και να στενάζουν από την ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Αποκαλύπτοντας την υποκρισία στης κυρίαρχης προπαγάνδας κατήγγειλε ότι ενώ από το 1995 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 310% οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν καρπώθηκαν τίποτα αλλά είδαν τη φτώχεια να αυξάνεται και την ανεργία να θερίζει ειδικά τους νέους. Την ίδια περίοδο, είπε ο Ν. Γκατζής, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες πραγματοποίησαν μυθικά κέρδη.

Το ΚΚΕ, είπε, είναι αντίθετο με την επιδοματική πολιτική που ασκείται στο Δημόσιο και ζητάει εισαγωγικό μισθό 1.300 ευρώ με κλιμάκωση ανάλογα με τα χρόνια και ενσωμάτωση των διάφορων επιδομάτων στο βασικό μισθό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιδοματικής πολιτικής, είπε, είναι ότι αντί να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας το «επικίνδυνο και ανθυγιεινό», η κυβέρνηση δίνει επιλεκτικά επίδομα στα ΜΑΤ της καταστολής των λαϊκών αγώνων.

Αναφερόμενος στις φορολογικές ρυθμίσεις που γίνονται στα ακίνητα είπε ότι πρόκειται στην ουσία για δωράκι στους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, οι οποίοι θα φορολογούνται με τις αντικειμενικές τιμές του 2005, αλλά με τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές του 2006.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Α. Κόρκα ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις υποσχέσεις που έχει δώσει και είπε ότι οι μισθοί θα ξεπεράσουν την αύξηση του ΑΕΠ. Επανέλαβε την προσήλωση της ΝΔ στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και είπε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς γίνονται στα πλαίσια του «εφικτού». Εκ του ασφαλούς και ξεχνώντας την πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του Δ. Γεωργακόπουλους έκανε λόγο για εισοδηματική πολιτική λιτότητας, ενώ αντίθετος δήλωσε και ο ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ