Σάββατο 24 Μάρτη 2007 - Κυριακή 25 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Προσοχή στα καρφωμένα κομμάτια

Ενα πολύ σημαντικό στοιχείο που επιδιώκουν οι σκακιστές σε μια παρτίδα είναι αυτό του καρφωμένου κομματιού. Σπάνια συναντά κανείς παρτίδα που να μην παρουσιάσει καρφωμένο κομμάτι, επάνω στο οποίο θα πέσουν πολλαπλές απειλές με αποτέλεσμα να το ακινητοποιήσουν. Υπάρχει, όμως, ένα ακόμα μειονέκτημα, το γεγονός ότι στα τετράγωνα που μπορεί να κινηθεί το καρφωμένο κομμάτι δεν μπορεί να προσφέρει υποστήριξη γιατί θα αφήσει ακάλυπτο κάποιο (συχνά πολύ σημαντικό) άλλο κομμάτι που βρίσκεται πίσω του.

Δύο τέτοια παραδείγματα θα συναντήσετε στην πρακτική εξάσκηση των δύο σημερινών ασκήσεων, όπου και στις δύο περιπτώσεις (διάγραμμα και θέση με αλγεβρικά σύμβολα) η παράταξη που έχει το καρφωμένο κομμάτι αισθάνεται ξαφνικά να υποχωρεί το έδαφος κάτω από τα πόδια της.

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου παίζουν τα λευκά και δημιουργούν έναν ωραίο και κάπως πολύπλοκο συνδυασμό καρφώματος φθάνοντας γρήγορα στη νίκη. Στο δεύτερο πρόβλημα παίζουν τα μαύρα - που έχουν ήδη ένα επιπλέον πιόνι και ανόμοιους αξιωματικούς - και εκμεταλλεύονται τη μεγαλύτερη ενεργητικότητα των κομματιών τους.

Λευκά: Ρθ1, Βζ2, Πε2, Αδ4, Στρ. ζ4, η2, θ3 (7)

Μαύρα: Ρθ7, Βη6, Πε8, Αγ6, Στρ. β7, ζ6, η7, θ5 (8)

Οι απαντήσεις στις προηγούμενες ασκήσεις με θέμα «Η σημασία των ανοιχτών γραμμών»: Στο διάγραμμα ο μαύρος παίζει 1... α5! 2. βα5 θ2+! 3. Ρθ2 Πβ8 και ματ σε δύο! Στο δεύτερο έπαιξε 1... ΠΧθ2 2. Ρθ2 Πγ6 με 3... Πθ6+ και Βη3+ ματ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ