Σάββατο 24 Μάρτη 2007 - Κυριακή 25 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιστορίες δικομματικής λεηλασίας

Ενα προνομιακό πεδίο άνθησης της διαφθοράς και εμφάνισης των φαινομένων της εξαχρείωσης, της ρεμούλας, της λεηλασίας, με «λαμπρούς» πρωταγωνιστές τα κόμματα του δικομματισμού, τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια και κάθε είδους τυχάρπαστους κερδοσκόπους... Στο παρελθόν τα κόμματα του κεφαλαίου - η Ενωση Κέντρου και η ΕΡΕ - τοποθετούσαν άτοκα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία στη συνέχεια ενίσχυε τις επενδύσεις των επιχειρηματιών. Ετσι, το «οικονομικό θαύμα» που συντελέστηκε τη δεκαετία του 1960, πραγματοποιήθηκε με χρήματα των εργαζομένων, τα οποία καταχράστηκαν οι επιχειρηματίες.

Τη δεκαετία του 1990, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, για να στηρίξουν την αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά, ή διαφορετικά τον χρηματιστηριακό τζόγο, έστρεψαν και πάλι το βλέμμα τους στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Ετσι, μας προέκυψε ο νέος θανατηφόρος εναγκαλισμός, ο οποίος οδήγησε σε ανυπολόγιστες μέχρι σήμερα απώλειες. Ανυπολόγιστες, γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποφεύγουν να δώσουν στοιχεία για τα χρήματα που έχασαν τα Ταμεία, από το τζογάρισμα σε μετοχές. Ωθούμενες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από μια ακατανίκητη κερδοσκοπική μανία, κατέφυγαν σε συνεχείς τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου, ώστε να διευκολύνονται οι διορισμένες διοικήσεις των Ταμείων, να τζογάρουν τα αποθεματικά στο Χρηματιστήριο. Ετσι, με το νόμο 2676 (Γενάρης 1999) αυξήθηκε το ποσοστό των αποθεματικών τους που θα μπορούν να επενδυθούν στο 23% (από 20%) του συνόλου του Ενεργητικού τους. Στο παρελθόν το ποσοστό των επενδύσεων ήταν «μόνο» 10%. Με τον τρόπο αυτό προετοίμασαν μεθοδικά τα όσα συντελέστηκαν στο Χρηματιστήριο το φθινόπωρο του 1999, όπου μέσα σε λίγες μόνο συνεδριάσεις χάθηκαν - λεηλατήθηκαν για την ακρίβεια - τρισεκατομμύρια δραχμές. Μήπως όμως τα όσα τραγικά συνέβησαν το 1999, τους συνέτισαν, ώστε να πάρουν - έστω και καθυστερημένα - μέτρα διαφύλαξης της περιουσίας των Ταμείων; Οχι μόνο δεν πήραν καν μέτρα, άλλα ώθησαν τα ασφαλιστικά ταμεία πιο βαθιά στον κερδοσκοπικό τζόγο. Ετσι, με νόμο του 2002 (Ν. 2992) επιτρέπουν στις διοικήσεις των Ταμείων να τζογάρουν «και σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αξιών» (άρθρο 28 παράγραφος 6). Τι είναι τα περιβόητα ΣΜΕ; Είναι ακραίες και επικίνδυνες κερδοσκοπικές πράξεις, «υψηλού ρίσκου», στις οποίες επιδίδονται κυρίως τα διαβόητα και αιμοβόρα «hedge funds» (ειδικά κεφάλαια). Μέσω τέτοιων πράξεων χρεοκόπησε τη δεκαετία του '90 η ιστορική αγγλική τράπεζα Μπάρκλεϊς.

Και η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2004; Με εισήγηση όπως λέγεται του υπουργού Οικονομίας πήγε στα αζήτητα ο «πυρακτωμένος» φάκελος του Χρηματιστηρίου. Οπως ανέφεραν τότε, αν ανοιγόταν, έπρεπε να περάσουν την πόρτα του εισαγγελέα - εκτός από πολιτικούς, οι οποίοι και θησαύρισαν - και επίλεκτα μέλη της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας. Για το κοινό καλό - της αστικής τάξης της χώρας - το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου «θάφτηκε». Δεν έκαναν όμως και απολύτως τίποτα για να αλλάξουν το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις των Ταμείων. Αντίθετα, όλο το οπλοστάσιο του ΠΑΣΟΚ, μπήκε στην υπηρεσία της νέας κυβέρνησης, που επαγγέλλεται τον... ηθικό καπιταλισμό. Και ήταν πλέον θέμα χρόνου να ξεσπάσουν τα σκάνδαλα τύπου «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», όπου δίπλα της παρελαύνουν και ονόματα κυβερνητικών στελεχών.

Σήμερα, ενώ η οσμή των σκανδάλων, είναι πλέον διάχυτη, και απειλούνται να πνιγούν από τις αναθυμιάσεις, τρέχουν να συστήσουν επιτροπές «θωράκισης» με επικεφαλής τον κ. Τσιτουρίδη και απειλούν το ΠΑΣΟΚ με συμψηφισμό σκανδάλων. Του στέλνουν μήνυμα: Αν αποκαλύψετε τα δικά μας, θα βγάλουμε στη φόρα και τα δικά σας...

Πόσο απέχουν από τις πρακτικές της Καμόρα, οι πρακτικές του δικομματισμού;


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ