Σάββατο 24 Μάρτη 2007 - Κυριακή 25 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δώρα στο κεφάλαιο

Ενα ακόμη δείγμα των καλών υπηρεσιών της στο μεγάλο κεφάλαιο έδωσε η γερμανική κυβέρνηση, με την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε μεγάλη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με στόχο «να κάνει τη χώρα πιο ελκυστική στις επενδύσεις».

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο νόμου, που μειώνει τη φορολογία των επιχειρήσεων το 2008 σε 30% από 39%. Η μεταρρύθμιση ήταν από τις βασικές πτυχές του προεκλογικού προγράμματος της Αγκελα Μέρκελ.

Μετά τους αντεργατικούς νόμους και κυρίως αυτούς που αφορούν στο ασφαλιστικό σύστημα και το εργασιακό καθεστώς, η κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών προχώρησε και στη μεγαλύτερη φορολογική απαλλαγή των επιχειρηματιών.

Η κυβέρνηση πιστεύει συγκεκριμένα ότι με τη χαμηλότερη φορολογία θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να εμφανίζουν τα κέρδη τους στη Γερμανία αντί στο εξωτερικό. Οι γερμανικές επιχειρήσεις εμφανίζουν κάθε χρόνο κέρδη περίπου 60 δισ. ευρώ στο εξωτερικό, συχνά υπό τη μορφή δανείων προς θυγατρικές τους εταιρείες, προκειμένου να μη φορολογούνται. Η φορολογία στη χώρα τους είναι κατά 25% υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Το σχέδιο της κυβέρνησης αποβλέπει σε φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. θα καλυφθούν από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Δηλαδή από τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των μικρομεσαίων και των εργαζομένων.

Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με υψηλότερους φόρους και ασφαλιστικές συνεισφορές, ενώ βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται δραστικά τους τελευταίους μήνες μετά την αύξηση του ΦΠΑ από 16% σε 19% και των εισφορών τους για συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ