Σάββατο 24 Μάρτη 2007 - Κυριακή 25 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
Στη μάχη μέχρι την τελευταία ώρα

Στις 11 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. Συγκεντρώσεις σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα

Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργιακή κινητοποίηση
Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για την απεργιακή κινητοποίηση
Κορυφαίο σταθμό στη μάχη για τις κλαδικές συμβάσεις αποτελεί η απεργία της Πέμπτης, 29 του Μάρτη, για την επιτυχία της οποίας εντείνονται οι προετοιμασίες. Στόχος των ταξικών Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και πρωτοβάθμιων συνδικάτων που προκήρυξαν την απεργιακή κινητοποίηση είναι να μη χαθεί ούτε λεπτό. Να συνεχιστεί μέχρι τελευταία στιγμή το πλατύ άνοιγμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους τόπους δουλιάς, η συζήτηση με όσο το δυνατόν περισσότερους εργάτες κι εργάτριες.

Η συγκέντρωση της Αθήνας ορίστηκε για τις 11 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, την ίδια ώρα, στην πλατεία Λουδοβίκου, στον Ηλεκτρικό Σταθμό. Δεκάδες ακόμα απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται από τις ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα.

Ξεκάθαρο μήνυμα την Πέμπτη

Η κλιμάκωση της ολομέτωπης επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης από την ΕΕ, τον ΣΕΒ και τα κόμματά τους, τα προβλήματα που διαρκώς μεγαλώνουν για την εργατική οικογένεια, επιβεβαιώνουν την ανάγκη οι εργάτες να μαζικοποιήσουν την πάλη τους σε τροχιά σύγκρουσης με την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη της ολιγαρχίας. Να αντιπαλέψουν την πολιτική που μεθοδεύει ακόμα και την ίδια την κατάργηση του θεσμού της συλλογικής σύμβασης, ώστε ο εργάτης να μένει απροστάτευτος και χωρίς δικαιώματα, εγκλωβισμένος σε «ατομικές συμφωνίες», χωρίς τη δύναμη της συλλογικής πάλης.

Την επόμενη Πέμπτη, οι εργαζόμενοι πρέπει να στείλουν καθαρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, προς τους βιομήχανους αλλά και τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς τους βαστάζους, ότι απορρίπτουν την «κοινωνική συναίνεση» και το κατάπτυστο επιχείρημα που λέει πως τα συμφέροντά τους συνδέονται με την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων. Οτι παλεύουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους, δυναμώνουν την ταξική πάλη.

Προκαλούν οι εργοδότες

Η αναγκαιότητα να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο οι αγώνες το επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό την απεργία της Πέμπτης, επιβεβαιώνεται και από την εντεινόμενη επιθετικότητα της εργοδοσίας στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις με τις Ομοσπονδίες που συγκροτούν το απεργιακό μέτωπο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Φάρμακο: Οι εργοδότες εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τα... προβλήματα - όπως είπαν - που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας. Αξιοποιώντας τη συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που «αλυσόδεσε» την εργατική τάξη στη διετή «εργασιακή ειρήνη» των 77 λεπτών, μίλησε για πολύ μικρές αυξήσεις. Ωστόσο, τα στοιχεία της κερδοφορίας στον κλάδο είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Το 2005 ήταν κερδοφόρο έτος για 8 στις 10 φαρμακευτικές εταιρείες (σύμφωνα με στοιχεία της Hellastat για την κερδοφορία των επιχειρήσεων το 2005). Οι εργάτες στους οποίους προτείνουν αυξήσεις - κοροϊδία οδήγησαν το 2005 στην αύξηση κατά 14,8% (!) των συνολικών εσόδων 83 επιχειρήσεων του κλάδου. Τα οποία από 4,1 δισ. ευρώ το 2004 έφτασαν τα 4,7δισ. το 2005.
  • Κλωστοϋφαντουργία: Μετά την ανοχή που έδειξε η κυβέρνηση στην περσινή πρόταση των βιομηχάνων του κλάδου για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι εργοδότες επανέρχονται φέτος με την ίδια στάση. Ορισμένοι είπαν ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμα το ...ενδεχόμενο (!) σύναψης συλλογικών συμβάσεων, και άλλοι προτείνουν μηδενικές ουσιαστικά αυξήσεις, υποβαθμίζοντας συνειδητά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Κατασκευές: Πίσω από το επιχείρημα των δήθεν «δυσκολιών» που περνά ο κλάδος προσπαθούν να κρυφτούν και οι μεγαλοκατασκευαστές. Κι αυτό αν και μια σειρά μεγάλα έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη (Εγνατία, Μετρό Θεσσαλονίκης, έργα στο Μαλιακό Κόλπο κτλ.) ενώ ετοιμάζονται να τσεπώσουν εκατομμύρια από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που γενικεύονται ραγδαία.
  • Γάλατα - Τρόφιμα - Ποτά: Αδιάλλακτοι εμφανίστηκαν ουσιαστικά οι εργοδότες στη συνάντηση που έγινε, αφού παρέπεμψαν την απάντησή τους στα αιτήματα της Ομοσπονδίας σε νέα συνάντηση μετά ...το Πάσχα.
  • Νοσηλευτικά Ιδρύματα: Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι εργοδότες δεν εμφανίστηκαν παρά τις δύο προσπάθειες που έκανε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Η στάση των εργοδοτών είναι τουλάχιστον προκλητική, αφού τα κέρδη του κλάδου Υπηρεσιών Υγείας το 2005 αυξήθηκαν κατά 22,4% σε σχέση με το 2004. Οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αύξησαν τα κέρδη τους κατά 40%, ενώ επτά στις δέκα επιχειρήσεις του κλάδου είναι κερδοφόρες.
  • Τύπος - Χαρτί: Πέρα απ' τις αυξήσεις - κοροϊδία που πρότειναν, οι εργοδότες αρνήθηκαν να καλύπτουν οι ίδιοι το επίδομα παιδιού και όχι ο ΟΑΕΔ (δηλαδή ουσιαστικά οι εργαζόμενοι) όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις. Ακόμα αρνήθηκαν την απαγόρευση απολύσεων εργαζομένων που διανύουν την τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση κτλ. Την ίδια στιγμή, 8 στις 10 επιχειρήσεις από τον κλάδο των Εκτυπώσεων ήταν το 2005 κερδοφόρες.
  • Λογιστικές επιχειρήσεις: Μηδενικές αυξήσεις πρότεινε ο ΣΕΒ στις διαπραγματεύσεις με την Ομοσπονδία Λογιστών. Συγκεκριμένα, μίλησε για 2,9% από 1/1 και 2,9% από 1/9 (!)
  • Επιχειρήσεις Θεάματος - Ακροάματος: Οι εργοδότες χρησιμοποιούν ελιγμούς για να μειώσουν το εργατικό «κόστος». Για παράδειγμα, θέλουν να αποκλείσουν ορισμένους εργαζόμενους από την κλαδική σύμβαση και τους παραπέμπουν σε άλλες που δεν αναγνωρίζουν ειδικότητες.

Α.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ