Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Η κοσμοπολίτικη αντίληψη της Ιστορίας θρέφει τον εθνικισμό και ανάποδα»

Σχόλιο για το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού

Το βιβλίο της Ιστορίας της Στ' Δημοτικού κλήθηκε να σχολιάσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για την 2η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για «Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους».

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι «αυτό το βιβλίο εκφράζει τη μεταμοντέρνα αντίληψη της Ιστορίας, δηλαδή μια ιστορία η οποία γράφεται με βάση τα κριτήρια του σήμερα και όχι του χτες και στερεί τα παιδιά από το να μάθουν ό,τι πολύτιμο και ωφέλιμο έχει το ελληνικό παρελθόν. Δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε γιατί έγινε η Επανάσταση του 1821, ούτε αν ήταν επανάσταση, ούτε αν είχε θετικό περιεχόμενο. Σε καμία περίπτωση η δική μας κριτική στο βιβλίο της Ιστορίας δεν ταυτίζεται με την εθνικιστική υστερία που συνάντησε αυτό το βιβλίο από εθνικιστές οπαδούς των απόψεων, ότι την Επανάσταση την έκανε ο Γρηγόριος ο Ε' και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Αυτά είναι ανιστόρητα πράγματα. Ωστόσο, η κοσμοπολίτικη αντίληψη της Ιστορίας θρέφει δυστυχώς και τον εθνικισμό, και ανάποδα».

Ακόμα, πρόσθεσε ότι την περασμένη Πέμπτη «κάναμε μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το διάγγελμα της υπουργού Παιδείας, της κυρίας Γιαννάκου, το οποίο ζήτησε να διαβαστεί στα σχολεία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στο διάγγελμα αυτό λέει ότι η Επανάσταση του 1821 στην ουσία έγινε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΕΕ. Συνέδεσε το 1821 με την ΕΕ, δηλαδή δύο εποχές διαφορετικές μεταξύ τους. Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν προϋποθέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πάντως, ο Κολοκοτρώνης δεν πάλεψε για την ΕΕ».

Υπογράμμισε ότι «ούτε η κυβέρνηση, ούτε εμείς, ούτε κανένας δεν μπορεί να γράφει την Ιστορία με κριτήριο το σήμερα. Ιστορία σημαίνει χτες, προχτές. Βέβαια, μέσα στη συνέχεια και στην εξέλιξη και στη δομή. Γι' αυτό εμείς θεωρούμε απαράδεκτο να διαβαστεί ένα τέτοιο μήνυμα, το οποίο ταυτίζει τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 με την πορεία της Ελλάδας στην ΕΕ. Αυτό είναι ιστορική αντιμετώπιση; Αλλο μήνυμα είχε το 1821. Κάπως έτσι είναι γραμμένο και το βιβλίο της Ιστορίας».

«Στο ερώτημά σας για το τι λέει αυτό το βιβλίο», συμπλήρωσε, «να δείτε τον "Ριζοσπάστη" της προηγούμενης Κυριακής, που είχε άρθρο ολοκληρωμένο στο οποίο κάνουμε τη δική μας κριτική. Π.χ. διαχωρίζουμε τον λαϊκό κλήρο από το Γρηγόριο τον Ε', ο οποίος αφόρισε την Επανάσταση της Φιλικής Εταιρείας που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Μολδοβλαχίας. Και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν κήρυξε την Επανάσταση, είχε αντίθετη στάση. Βέβαια, όταν ξεσηκώθηκε το ποτάμι είπε κι αυτός μια κουβεντούλα. Αλλος σήκωσε τη σημαία.

Κρυφά σχολειά δεν υπήρχαν, τι να κάνουμε. Αυτό δε σημαίνει ότι η τουρκοκρατία ήταν καλό πράγμα. Καθόλου καλό και καλώς έγινε ο αγώνας. Δεν μπορούμε να γράφουμε την Ιστορία έτσι όπως την καταλαβαίνει ο καθένας σήμερα. Τι να πούμε δηλαδή εμείς, ότι η Επανάσταση του 1821 έγινε για το σοσιαλισμό; Ετσι θα τη γράψουμε; Υπήρχαν προοδευτικές δυνάμεις εκείνη την εποχή. Δεν υπήρχαν κομμουνιστές, δεν υπήρχαν προϋποθέσεις να υπάρχουν κομμουνιστές για να χρησιμοποιήσω ένα χοντρό παράδειγμα».

«Το βιβλίο ξεκινάει από μια κοσμοπολίτικη αντίληψη. Αυτή είναι η φιλοσοφία του», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Και βεβαίως περιέχει αλήθειες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αλλά επειδή περιέχει ορισμένες αλήθειες - όπως π.χ. σωστά λέει ότι δεν υπήρχε το κρυφό σχολειό - δε σημαίνει ότι η γενική φιλοσοφία του βιβλίου είναι σωστή. Σας επαναλαμβάνω για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, ότι η δική μας κριτική δεν έχει καμία σχέση με την κριτική που κάνει η ηγεσία της εκκλησίας και διάφοροι άλλοι γνωστοί και άγνωστοι κύκλοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ