Πέμπτη 29 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχιτεκτονική και εικαστικά

Δημιουργία του Α. Σίζα
Δημιουργία του Α. Σίζα
Το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) φιλοξενεί έναν σημαντικό σύγχρονο Πορτογάλο αρχιτέκτονα, τον Αλβάρο Σίζα. Την έκθεση, που πραγματοποιείται παράλληλα με παρουσιάσεις του αρχιτέκτονα στο Τόκιο, τη Βραζιλία και την Ελβετία, διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Περιλαμβάνει σχέδια, φωτογραφίες και προπλάσματα δεκαέξι αντιπροσωπευτικών έργων του Σίζα, από το 1955 μέχρι σήμερα.

«Μεσογειακό αρχιτέκτονα ως προς το ύφος της δουλιάς του» τον χαρακτήρισαν στη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι «δουλεύει εξίσου καλά τη μικρή κλίμακα της κατοικίας, όσο και τα μεγάλα πολεοδομικά σύνολα». Την έκθεση (διάρκεια έως 13/5) επιμελήθηκαν οι αρχιτέκτονες: Κάρλος Καστανέιρα (συνεργάτης του Α. Σίζα), Α. Τομπάζης. Σημειώνουμε ότι το Μουσείο Μπενάκη θα παρουσιάσει το 2008 στη Λισαβόνα σημαντικό τμήμα των συλλογών του.

  • Στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), αλλά και στο αίθριο του νέου κτιρίου φιλοξενούνται εικαστικές παρεμβάσεις του Κώστα Βαρώτσου, με τίτλο «Μέλλον μέσα από το παρελθόν». Ανάμεσα στις επιλογές του καλλιτέχνη, που αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία νέων έργων, περιλαμβάνονται γλυπτική του αρχαίου κόσμου, θραύσματα κεραμικής, εμβληματικά αρχιτεκτονικά μέλη, εικόνες και αντικείμενα από τη βυζαντινή παράδοση, χρηστικά αντικείμενα του '21 και του νέου ελληνικού κράτους. Ο Κ. Βαρώτσος, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στις έννοιες της συνέχειας και της ιστορικής διαστρωμάτωσης, δημιουργεί παρεμβάσεις, με στόχο την υπογράμμιση στοιχείων των έργων, αλλά και το διάλογο μεταξύ του ιστορικού αντικειμένου και της σύγχρονης δημιουργίας που πηγάζει από αυτό. Διάρκεια έως 3 Ιουνίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ