Κυριακή 1 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρωσοκινεζική συμφωνία - σταθμός

Η τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο στη Μόσχα (27-29 Μάρτη) ήταν το επιστέγασμα μιας θεαματικής προώθησης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και ειδικά στον τομέα της ενέργειας.

Στις 28 Μάρτη, κατά τη διάρκεια λαμπρής τελετής για τα εγκαίνια της κινέζικης έκθεσης στη ρωσική πρωτεύουσα, οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη, ενώ παρέστησαν και στις υπογραφές 20 διμερών συμφωνιών ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ξεχωριστή σημασία είχαν οι συμφωνίες για τα ορυκτά μεταλλεύματα, τις τηλεπικοινωνίες και την κηροζίνη.

Εντός των επομένων βδομάδων αναμένεται και η υπογραφή της σημαντικότερης συμφωνίας, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η οποία προβλέπει τη μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου στην Κίνα.

Το 2006, η Ρωσία εξήγαγε συνολικά 15 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου στην Κίνα, από τα οποία τα 11 εκατομμύρια μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς.

Η εξαιρετική πορεία των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών αποδεικνύεται από το ότι στο διάστημα 1999 - 2006 οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 6 φορές, με αποτέλεσμα τους δύο πρώτους μήνες του 2007 το ύψος τους να αγγίξει τα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το προηγούμενο έτος έφτασαν στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμη, στη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας στη Μόσχα συζητήθηκε η πορεία κατασκευής του πετρελαιαγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Σιβηρίας με το Ντακίνγκ, το κέντρο της κινεζικής πετρελαιοβιομηχανίας.

Πέραν της οικονομικής συνεργασίας είναι ολοφάνερο ότι οι δύο χώρες ακολουθούν κοινή γραμμή πλεύσης τόσο στα φλέγοντα διμερή ζητήματα, όπως είναι αυτά της Βορείου Κορέας, του Ιράν και του Ιράκ, όσο και στον ευαίσθητο στρατιωτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ