Κυριακή 1 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η μεγάλη λεηλασία του ιρακινού πετρελαίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το Ιράκ είναι θύμα της μεγαλύτερης ληστείας πετρελαίου στη σύγχρονη ιστορία», έγραφε στις 8 Μάρτη 2007 η ιρακινή εφημερίδα «Azzaman». Η εφημερίδα δεν αναφερόταν στη λεηλασία του ιρακινού πετρελαίου από τις γνωστές και μη εξαιρετέες πολυεθνικές, αλλά στο εκτεταμένο λαθρεμπόριο που γίνεται με την ανοχή των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής και με πρωταγωνιστές γνωστά στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης.

Στο γνωστό αμερικανικό περιοδικό «Nation» (Μάρτης 2007) ένας έμπορος πετρελαίου, που για ευνόητους λόγους κράτησε την ανωνυμία του, αποκάλυψε: «Το ιρακινό πετρέλαιο περνάει λαθραία εκτός της χώρας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους». Μεταξύ των άλλων, ο ίδιος κατήγγειλε ότι «ο εμίρης Αλ Χακίμ, επικεφαλής του Συμβουλίου της "Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράκ" πουλάει το πετρέλαιο στη Βασόρα λες και είναι δικό του». Σημειώνεται ότι ο Αλ Χακίμ είναι στενός συνεργάτης των κατοχικών αρχών. Στην ίδια συνέντευξη αναφέρεται ότι «το ιρακινό πετρέλαιο έχει μοιραστεί από τους Αμερικανούς στα ιρακινά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση»!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του «Αναπτυξιακού Ταμείου για το Ιράκ» (σ.σ. οργανισμός που ιδρύθηκε με απόφαση του ΟΗΕ για να διαχειριστεί τα έσοδα από την πώληση του ιρακινού πετρελαίου), στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν, από την εισβολή ως σήμερα, τα έσοδα από την πώληση του ιρακινού πετρελαίου ήταν 80 δισ. δολάρια. Από τα έσοδα αυτά, η «προσωρινή διοίκηση» (σ.σ. η αμερικανική διοίκηση τους πρώτους μήνες της κατοχής) ξόδεψε τα 19,6 δισ., ενώ οι τρεις ιρακινές κυβερνήσεις στη συνέχεια ξόδεψαν άλλα 47 δισ. δολάρια...

Η δράση των λαθρεμπόρων στηρίζεται στην έλλειψη μηχανισμού καταμέτρησης και ελέγχου που διοχετεύεται μέσων των αγωγών και των τερματικών σταθμών της Βασόρας και της Αμάγια, στο νότιο Ιράκ. Οι μετρητές είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της αμερικανοβρετανικής εισβολής και την επισκευή τους ανέλαβαν δύο γνωστές αμερικανικές εταιρείες, η «Χαλιμπάρτον» και η «Πάρσονς». Ομως, όπως καταγγέλλουν Ιρακινοί πολίτες, το έργο της επισκευής των μετρητών καθυστερεί επί μια τριετία, γεγονός που ενοχοποιεί τις δύο αμερικανικές εταιρείες, αφού η σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση είναι παράδεισος για τους λαθρεμπόρους και τους υψηλά ιστάμενους προστάτες τους.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος και η έκταση της κλοπής, αξίζει να αναφέρουμε τη δήλωση του υπολοχαγού Ααρον Μπέργκμαν, επικεφαλής μιας μονάδας του αμερικανικού στρατού που φυλάσσει το λιμάνι της Βασόρας, ο οποίος αποκάλυψε στην εφημερίδα «Stars and Stripes» ότι «η μέτρηση του φορτίου των δεξαμενόπλοιων γίνεται με το ύψος της βύθισης του πλοίου, υπολογίζοντας ότι σε κάθε εκατοστό βύθισης αντιστοιχεί ποσότητα 6.000 βαρελιών αργού πετρελαίου»!

Ενας πρώην υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, ο Μάικλ Μόρις, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό KTVT του Τέξας ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης, περνάει στα χέρια των λαθρεμπόρων ποσότητα 500.000 βαρελιών αργού πετρελαίου...

Η επιθεώρηση «Oilgram News», που ασχολείται με θέματα πετρελαϊκής αγοράς, υπολογίζει στο τεύχος του Φλεβάρη ότι το λαθρεμπορικό ιρακινό πετρέλαιο ξεπερνάει σε αξία τα 3 δισ. δολάρια!

Στοιχεία για το δημοσίευμα αυτό αντλήσαμε από την ιστοσελίδα http://www.corpwatch.org/article.php?id=14427.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ