Κυριακή 20 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στις 15 Αυγούστου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου συντρόφου μου ΚΛΕΩΝΑ ΠΑΠΑΛΟΪΖΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης, 100.000 δρχ.

Η γυναίκα του Ιωάννα Παπαλεωνίδα-Παπαλοΐζου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΜΠΛΙΔΗ, ο οποίος μας έφυγε για το ταξίδι χωρίς επιστροφή στις 16 Ιούλη 2000 και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό σύντροφό του, 15.000 δρχ.

Οι συμπέθεροι, κουμπάροι και συναγωνιστές του Αννα-Νίκος

* * *

Φωτ. 2

Ο αξέχαστος σύντροφός μου ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός ως το θάνατό του.

Τον θυμάμαι με ξεχωριστή συγκίνηση.

Με τη συμπλήρωση τριάμισι χρόνων από το θάνατό του, προσφέρω στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ Κολωνού, 50.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος και 30.000 δρχ. στην ΚΟΒ Κολωνού.

  • Προσφέρω ακόμη 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Θέρμου Τριχωνίδας στη μνήμη του αδελφού μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Σταυρούλα Παπαγεωργίου-Παπαϊωάννου

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 2 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΠΡΙΚΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Ευαγγελία Σαπρίκη

Τα παιδιά Βασίλης, Γιώργος και θάλεια

Τα εγγόνια Αρης, Εντίτα, Ελένη, Παύλος

* * *

Στη μνήμη της ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ, που πέθανε πριν από 3 χρόνια στην Αθήνα, ο αδελφός της Βασίλης Μαυροκέφαλος προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Ιθάκης, για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ 200.000 δρχ.

* * *

Ο Δημήτρης Γαζής από την Ανωγή Ιθάκης, τιμώντας τη μνήμη της συζύγου του, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΓΑΖΗ, η οποία του συμπαραστάθηκε στα δύσκολα χρόνια των διωγμών του και η οποία πέθανε στις 26 Ιούνη 1990, αντί για μνημόσυνο προσφέρει στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ Ιθάκης, 5.000 δρχ.

* * *

Ο Κώστας Μπανάρας από το Βαλτεσίνικο Γορτυνίας προσφέρει στο ΚΚΕ 10.000 δρχ. στη μνήμη: Του θείου του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΝΑΡΑ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1949 από τρομοκράτες της περιοχής Πάος Αρκαδίας. Της θείας του ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ Γιαννικοπούλου-ΜΠΑΝΑΡΑ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και στη μνήμη των γονιών του ΘΕΩΝΗΣ και ΜΗΤΣΟΥ, επίσης αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Φωτ.

Πέθανε πρόσφατα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας «πλήρης ημερών», ο αγωνιστής της Αριστεράς και της προόδου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ, από τα Λουτρά Λέσβου. Αταλάντευτος υπερασπιστής των αρχών του σοσιαλισμού, συνεπής αγωνιστής με αλάνθαστο ταξικό κριτήριο ως το τέλος της ζωής του.

Για τη συνεπή αγωνιστική στάση και το ήθος του γνώρισε πολλές διώξεις, ακόμα από τη μεταξική δικτατορία, οι οποίες συνεχίστηκαν στην Κατοχή και ιδιαίτερα στη μετεμφυλιακή περίοδο.

Ο ανελέητος κατατρεγμός τον οδήγησε στο δρόμο της ξενιτιάς στη μακρινή Αυστραλία στα μέσα της δεκαετίας του '50. Κι εκεί εντάχθηκε στις γραμμές του λαϊκού κινήματος και έδωσε ό,τι μπορούσε, μέσα από τις ελληνικές προοδευτικές οργανώσεις, στον αγώνα για τα δίκαια των μεταναστών, την αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό και για έναν καλύτερο κόσμο, ειρηνικό, χωρίς μιζέρια και εκμετάλλευση.

Με την κοφτερή σκέψη του και τον ακέραιο χαρακτήρα του στάθηκε παράδειγμα για τις νεότερες γενιές των αγωνιστών, τους οποίους παρότρυνε πάντα στον ασυμβίβαστο δρόμο της τιμής και του αγώνα.

Στη μνήμη του και αντί για λουλούδια στον τάφο του, συναγωνιστές και φίλοι του από το Σίδνεϊ προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ ΜΜΕ Θεσσαλονίκης, τα παρακάτω ποσά: Δημήτρης και Φιλιώ Σπέη 50 δολάρια, Αγγελος Γρηγοράτος 50 δολάρια. Γιώργος Τσιρέκας, Ζήσης Τσάσης, Ευριπίδης Φαρτσάλας, Μιχάλης Τσιλίμος, Θέμης Σπέης, Λάζαρος Μήτσιος, Σίμος Σκλεπάρης και Στρατής Χατζηχρυσάφης από 20 δολάρια ο καθένας, Τάκης Σαρέλας 30 δολάρια.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των αγωνιστών: ΝΙΚΟΥ ΑΖΛΗ (φωτογραφία), καπετάνιου διμοιρίας του ΕΛΑΣ, ο οποίος μετά τη Βάρκιζα εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τα Γιούρα και πέθανε πριν από 6 μήνες. ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΧΑΡΙΖΑΝΗ, ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1949 στη μάχη της Φλώρινας. ΚΛΕΑΝΘΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ που έφυγε από τη ζωή πριν από 5 χρόνια, οι σύντροφοί τους από την ΚΟΒ Ροδοχωρίου Παγγαίου Α. Γούναρης, Β. Γκούμενος, Ν. Κιοσσές, Χ. Μπατίκας, Β. Παπούλιας και Σ. Χαριζάνης, εκτιμώντας τους αγώνες τους, πρόσφεραν στο «Ριζοσπάστη» 12.000 δρχ.

* * *

Φωτ.2

Ο αγαπημένος αδερφός μου ΡΗΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, από το χωριό Χορύγι Κιλκίς, που έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιούλη 1996, καταγόταν από οικογένεια με επαναστατικές παραδόσεις. Συνέχισε την επαναστατική δράση του πατέρα του ως την τελευταία πνοή του. Στη διάρκεια του Εμφύλιου, ο Ρήγας ήταν δυόμισι χρόνων. Ο πατέρας μας ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (Ρήγας), αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, αναγκάστηκε, διωκόμενος, να εγκαταλείψει τη γυναίκα του και τα δυο ανήλικα παιδιά του και να καταταχτεί στο ΔΣΕ. Αν και ύστερα από ένα χρόνο σκοτώθηκε ως λοχαγός του ΔΣΕ, η οικογένειά του συνέχισε και συνεχίζει την επαναστατική δράση.

Στη μνήμη του αδερφού μου και του πατέρα μου προσφέρω 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 15.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς.

Γεώργιος Κωνσταντινίδης (Γούλης)

** *

Φωτ.

Σήμερα, 20 Αυγούστου, συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας και αξέχαστος σύζυγος και πατέρας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1941 και στέλεχός του, αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Γεννήθηκε στο Αηδονοχώρι Καρδίτσας όπου τελείωσε και το Δημοτικό το Δεκέμβρη του 1922. Δούλεψε ως ιδιωτικός υπάλληλος στην Καρδίτσα, στο Βόλο και τη Λάρισα.

Με την κήρυξη του πολέμου του '40-41 και στη διάρκεια της Κατοχής, επέστρεψε στο χωριό του. Με την εμφάνιση των πρώτων αντιστασιακών οργανώσεων, προσχώρησε στο Θεσσαλικό Ιερό Λόχο (ΘΙΛ) και αργότερα πέρασε στην ΕΠΟΝ. Με την έναρξη του ένοπλου αγώνα εντάχθηκε στα εφεδρικά τμήματα του ΕΛΑΣ, τα οποία στη συνέχεια ενώθηκαν με τα τμήματα της Σχολής Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα της Θεσσαλίας.

Πήρε μέρος σε μάχες μεταξύ Μακρακώμης και Αγίου Γεωργίου Φθιώτιδας και σε άλλες ως την Απελευθέρωση.

Μετά τη Βάρκιζα ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του δέχτηκαν πολλούς διωγμούς και πέρασε στην παρανομία.

Το 1946 κατέφυγε στα πρώτα θεσσαλικά τμήματα του ΔΣΕ, τα οποία δρούσαν στις περιοχές Καρδίτσας, Θεσσαλίας, Φθιώτιδας και αργότερα στο Γράμμο-Βίτσι. Είχε το βαθμό του λοχαγού του ΔΣΕ.

Τον Ιούλη του 1948 τραυματίστηκε σοβαρά στις μεγάλες μάχες του Γράμμου. Μεταφέρθηκε για θεραπεία στις ανατολικές χώρες και τελικά εγκαταστάθηκε στη Ρουμανία ως πολιτικός πρόσφυγας. Εκεί φοίτησε στην ανώτατη Κομματική Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας, πήρε με άριστα το πτυχίο του και είχε τη δυνατότητα να διδάσκει ως καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Φιλοσοφίας.

Στα χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς υπηρέτησε το ΚΚΕ από τις θέσεις του γραμματέα της ΚΟ Ρουμανίας, ως πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων Βουκουρεστίου.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του. Ηταν δραστήριο μέλος της ΚΟΒ Αγ. Παύλου-Βάθης, μέλος του προεδρείου του ΔΣ της ΠΕΕΠΠ και πρόεδρος του Παραρτήματός της του Κέντρου.

Ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε αταλάντευτος αγωνιστής για τα ιδανικά του μαρξισμού-λενινισμού.

Υπήρξε καλός οικογενειάρχης και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη.

Στη μνήμη του η συντρόφισσα της ζωής του Δήμητρα και τα παιδιά του Κώστας και Νίκος προσφέρουν 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Αγ. Παύλου-Βάθης, 5.000 δρχ. στην ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στην ΠΕΕΠΠ.

* * *

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΞΟΥΔΗ, που πέθανε στο τέλος του Ιούλη 2000, προσφέρω το συμβολικό ποσό των 10.000 δρχ. στη ΝΕ Μαγνησίας.

Βασίλης Πόποτας

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, από την Πολυκάρπη Καστοριάς.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 5.000 δρχ. στην ΚΟ Καστοριάς και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος και τα παιδιά του.

* * *

Φωτ.

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, μαθητής Γυμνασίου ασπάστηκε τις προοδευτικές ιδέες. Η Κατοχή τον βρήκε μέλος της ΟΚΝΕ, σύντομα έγινε μέλος του ΚΚΕ και προσχώρησε στο ΕΑΜ, Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ περνάει στις γραμμές της και αναδείχνεται σε μέλος του Γραφείου Μακεδονίας.

Στη μεταβαρκιζιανή περίοδο συνέχισε τον αγώνα για την υπεράσπιση των ιδανικών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, το οποίο βρισκόταν σε διωγμό.

Το κύμα την τρομοκρατίας που ακολούθησε, τον ανάγκασε να καταφύγει στο ΔΣΕ.

Με τη μεταπολίτευση και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ ήταν μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Βόρειων Προαστίων. Αργότερα διατέλεσε πρόεδρος του Παραρτήματος Μαρουσίου της ΠΕΑΕΑ.

Εχασε τη ζωή του τον Αύγουστο του 1992 σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Μαργαρίτα προσφέρει 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μαρουσίου, και 25.000 δρχ. στο Παράρτημα Μαρουσίου της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 2 χρόνια από το θάνατο του συντρόφου μας ΚΩΣΤΑ ΓΚΙΖΙΩΤΗ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 7 χρόνων από το θάνατο του πατέρα μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΡΙΣΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, για να τιμήσω τη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ 50.000 δρχ.

Ο γιος του Ντίνος Χαρίσης

* * *

Φωτ.

Στις 14 Ιούνη 2000 στην Αυστραλία έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ ΓΙΩΡΓΟΥ Δ. ΒΟΥΔΟΥΡΗ.

Γεννήθηκε στις 2 Φλεβάρη 1929 στην Κορνοφωλιά Εβρου. Στην Κατοχή πήρε δραστήρια μέρος στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα.

Μετά την Απελευθέρωση με όλη την οικογένειά του διώχτηκε και κακοποιήθηκε.

Κατατάχτηκε στο ΔΣΕ μαζί με τον πατέρα του Δημήτρη και τον αδελφό του Σταύρο. Τραυματίστηκε σε μάχη.

Μετά τον Εμφύλιο βρέθηκε στην Ουγγαρία. Εζησε στη Βουδαπέστη πολιτικός πρόσφυγας, εργάστηκε σε εργοστάσια, δημιούργησε οικογένεια.

Για οικογενειακούς λόγους μετανάστευσε στην Αυστραλία και δούλεψε σε εργοστάσια. Ηταν θαυμάσιος άνθρωπος και αγωνιστής.

Ο θάνατος τον βρήκε ξαφνικά. Ως την τελευταία στιγμή της ζωής του έμεινε πιστός στις ιδέες και τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Φανή, τα παιδιά του Σταύρος και Θεοδώρα, η νύφη του και τα εγγόνια του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», 50 δολάρια Αυστραλίας.

  • Επίσης στη μνήμη του ο Σωτήρης Ζαχαρόπουλος και η Βασιλική προσφέρουν άλλα 50 δολάρια Αυστραλίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ