Σάββατο 7 Απρίλη 2007 - Κυριακή 8 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Συνδικαλιστές» των αφεντικών

Μέρος της ταξικής πάλης είναι και η επιχείρηση εξαγοράς συνδικαλιστικών στελεχών από τους εργοδότες. Η πρακτική αυτή εμφανίστηκε από τα πρώτα στάδια του καπιταλισμού και εξελίχθηκε εντυπωσιακά μέχρι σήμερα. Οι «επίορκοι» συνδικαλιστές γίνονται η «πέμπτη φάλαγγα» του κεφαλαίου στις γραμμές της εργατικής τάξης, καλλιεργώντας την άποψη της ταξικής συνεργασίας.

Από την άποψη αυτή, δεν ξενίζει καθόλου η υπόθεση του σκανδάλου στη γερμανική πολυεθνική «Ζίμενς», στελέχη της οποίας κατηγορούνται ότι δωροδοκούσαν συνδικαλιστές της εταιρείας για να δημιουργήσουν διασπαστικά σωματεία και να πετύχουν έτσι την υπογραφή συμβάσεων που ευνοούσαν τα συμφέροντα της «Ζίμενς».

Την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε από τις γερμανικές αρχές η προφυλάκιση του κορυφαίου μάνατζερ της εταιρείας Γιοχάνες Φελντμάγερ. Ο Φελντμάγερ είναι το πρώτο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της που παίρνει το δρόμο για τις φυλακές.

Η εισαγγελία της Νυρεμβέργης κατηγορεί τον Φελντμάγερ ότι δωροδοκούσε συνδικαλιστή που μετείχε στο εργατικό συμβούλιο της εταιρείας. Πρόκειται για τον Βίλχεμ Σέλσκι ο οποίος σύμφωνα με την εισαγγελία, είχε λάβει από τον Φελντμάγερ περισσότερα από 14 εκατ. ευρώ σε διάστημα περίπου 20 ετών.

Ο Σέλσκι ήταν όλο αυτό το διάστημα ιδρυτής και πρόεδρος του ανεξάρτητου συνδικάτου AUB, που ήταν ανταγωνιστικό του βασικού συνδικάτου των εργατών μετάλλου, της IGM. Με αυτή την ιδιότητα συμμετείχε στο συμβούλιο της εταιρείας και τις περισσότερες φορές υπερψήφιζε τις θέσεις της εργοδοσίας, ειδικά σε θέματα που αφορούσαν «μεταρρυθμίσεις».

Ανάλογο σκάνδαλο είχε κλονίσει πριν από δύο χρόνια και τη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία της «Φολκσβάγκεν», όταν αποκαλύφθηκε ότι η ηγεσία της δωροδοκούσε συνδικαλιστές με ταξίδια πολυτελείας και επισκέψεις σε ακριβούς οίκους ανοχής στην Τσεχία, ώστε αυτοί να εγκρίνουν τα σχέδια της εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ