Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μεταπασχαλινές διεργασίες

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα - παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης - με τον πρόεδρο της «Γκάζπρομ» Α. Μίλερ, δυο μέρες πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα του επιτρόπου της ΕΕ για τα ενεργειακά Α. Πίμπαλγκς

Εντονες οι μεταπασχαλινές διεργασίες στο χώρο της ενέργειας, καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της ρωσικής «Γκάζπρομ» Α. Μίλερ και με τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ Τ. Αθανασόπουλο. Ο Α. Μίλερ θα συναντηθεί προηγουμένως με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, με αντικείμενο την επιμήκυνση της συμφωνίας για την προμήθεια με φυσικό αέριο της ελληνικής αγοράς. Στις συναντήσεις στο Μαξίμου θα παρίσταται και ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί με τη ρωσική πλευρά ο Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Διήμερη επίσκεψη την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιεί στην Ελλάδα και ο Α. Πίμπαλγκς, Επίτροπος της ΕΕ για ενεργειακά θέματα, ο οποίος θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων περί την ενέργεια και την Παρασκευή με τον Κ. Καραμανλή.

Η σημασία του ενεργειακού τομέα προκύπτει και από τα στοιχεία για τεράστια οικονομικά συμφέροντα που εμπλέκονται σ' αυτόν στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, όπως αναδεικνύονται και από την έρευνα της εταιρείας μελετών «ΚΑΝΤΟΡ» στην ετήσια μελέτη της για τον παγκόσμιο «χάρτη» εξαγορών και συγχωνεύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, ο ενεργειακός τομέας αναδείχτηκε σε κυρίαρχο το 2006, καθώς την περασμένη χρονιά ανακοινώθηκαν 2.734 ενεργειακές συμφωνίες ύψους 603 δισ. δολαρίων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 16,2% της συνολικής συμφωνίας των οικονομικών συμφωνιών παγκοσμίως, και το 21,2% της αξίας των αντίστοιχων συμφωνιών στην Ευρώπη. Ειδικότερα στην Ευρώπη, η αξία των συμφωνιών του ενεργειακού τομέα αυξήθηκε κατά 111% σε σχέση με το 2005, παρότι ο αριθμός των συμφωνιών αυξήθηκε μόλις κατά 3%.

Ενεργειακές συμφωνίες εξαιρετικά μεγάλης αξίας από το παρελθόν δίνουν πλέον τον «τόνο» της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης συμφερόντων στην Ευρώπη, με την ΕΕ να υλοποιεί μια πολιτική ελέγχου και κυριαρχίας στα εθνικά ενεργειακά συστήματα της ΝΑ Ευρώπης. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, και η Ελλάδα εκχωρεί στο μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, τον ενεργειακό της πλούτο και ολόκληρη την υποδομή της.

Πάντως, αντίστοιχη τάση εμφανίζεται γενικότερα, με την αξία των συμφωνιών να αυξάνεται πολύ περισσότερο από τον αριθμό τους. Το σύνολο των συμφωνιών έφτασε πέρσι σε παγκόσμιο επίπεδο τα 3,7 τρισ. δολάρια (αύξηση 37,6%), ενώ ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά σχεδόν 12%. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 17η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της αγοράς εξαγορών και συγχωνεύσεων, με συνολική αξία συμφωνιών 11,4 δολάρια το 2006 από 4,4 δισ. δολάρια το 2005 και με κυρίαρχο τομέα τον χρηματοοικονομικό, με τις τηλεπικοινωνίες να ακολουθούν.

Αυξημένη δραστηριότητα και στην πετρελαϊκή αγορά, διαπιστώνει η ΚΑΝΤΟΡ, «λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου», ενώ έντονη είναι και η κινητικότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η μελέτη εκτιμά ότι «η συνέχιση του φαινομένου των υψηλών τιμών στις αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού θα διατηρήσει έντονο το ενδιαφέρον για εξαγορές στο χώρο της ενέργειας». Στις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί η τάση μείωσης του αριθμού των εξαγορών, λόγω των αυξημένων κερδών που εξασφαλίζουν οι αυξημένες τιμές των καυσίμων, με συνέπεια οι εταιρείες να μην πωλούν εύκολα τις επενδύσεις τους σε αυτούς τους τομείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ