Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η χορωδία και ο «Οθέλλος»

Από την ταινία «Τα παιδιά της χορωδίας», σε σκηνοθεσία Κριστόφ Μπαρσατιέ
Από την ταινία «Τα παιδιά της χορωδίας», σε σκηνοθεσία Κριστόφ Μπαρσατιέ
Σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση θα προβληθεί σήμερα στις 21.15 από την ΕΤ-1, το γαλλικό κοινωνικό δράμα «Τα παιδιά της χορωδίας», σε σενάριο και σκηνοθεσία Κριστόφ Μπαρατιέ.

Ο Κλεμέντ Ματιέ, ένας άνεργος δάσκαλος μουσικής, βρίσκει δουλιά ως επιτηρητής σε ένα σωφρονιστικό οικοτροφείο ανηλίκων. Εκεί μένει έκπληκτος από τη σκληρή πραγματικότητα της σχολικής ρουτίνας και, κυρίως, από τις ακραίες και αναποτελεσματικές μεθόδους που μέχρι τώρα εφάρμοζε ο διευθυντής Ρασίν. Ο Ματιέ αποφασίζει να αρχίσει έναν αγώνα για να προσφέρει μια πνοή αλλαγής στο αυστηρό ίδρυμα, διδάσκοντας στους μαθητές του τη μαγεία και τη δύναμη της μουσικής, αλλάζοντας έτσι τις ζωές τους για πάντα...

Ο Κριστόφ Μπαρατιέ, στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του, περιγράφει μία διαχρονική και συγκινητική ιστορία για την παιδική ηλικία στη γαλλική επαρχία του μεταπολέμου: Η απόγνωση και η σκληρή προσπάθεια, τα τρυφερά μυστικά και οι φάρσες, όπως τα ζει μια ατίθαση ομάδα παιδιών που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα αμείλικτο περιβάλλον, γεμάτο κανονισμούς, περιορισμούς και τιμωρία. Οι «Χορωδοί» είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών». Με περιορισμένα μελό στοιχεία, η ταινία συγκινεί το θεατή με τις ρεαλιστικές καταστάσεις, τις θαυμάσιες ερμηνείες και την πανέμορφη μουσική του Μπρούνο Κουλέ. Παίζουν: Ζεράρ Ζινιό, Φρανσουά Μπερλεάν, Ζακ Περέν, Καντ Μεράντ, Ζαν-Μπατίστ Μονιέ, Μαρί Μπινέλ, Ντιντιέ Φλαμάν.

«Οθέλλος, ο Μαυριτανός της Βενετίας». Δραματική ταινία βασισμένη στο θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και σε σκηνοθεσία Ορσον Γουέλς.

Ο Ορσον Γουέλς πρωταγωνιστεί στο ρόλο του ευέξαπτου Μαυριτανού που κυριεύεται από τη ζήλια όταν ο σατανικός υποτακτικός του, Ιάγος, τον παραπλανά ώστε να πιστέψει ότι η σύζυγός του, η Δεισδαιμόνα, είναι άπιστη. Ο Οθέλλος θα στραγγαλίσει τη Δεισδαιμόνα και στη συνέχεια θα αυτοκτονήσει...

Ο κορυφαίος δημιουργός έτρεφε μεγάλο θαυμασμό για τα έργα του Σαίξπηρ και ήταν αποφασισμένος να δώσει τη δική του πνοή στα κλασικά δημιουργήματα, παρά το γεγονός ότι τα χολιγουντιανά στούντιο απέρριπταν τις ιδέες του. Ο Οθέλλος του 1952 ήταν μια τολμηρή και πρωτοποριακή παραγωγή, η οποία ξεχώρισε για το δυναμικό της μοντάζ, τις εντυπωσιακές λήψεις και τις δραματικές οπτικές συνθέσεις, που θυμίζουν περισσότερο την κλασική ταινία του «Πολίτης Κέιν» παρά τις τυπικές θεατρικού τύπου εικονογραφήσεις των σαιξπηρικών έργων εκείνης της εποχής. Ο Γουέλς δούλεψε τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα για να ολοκληρώσει την ταινία, που ήταν και η πρώτη του ευρωπαϊκή παραγωγή. Παίζουν: Ορσον Γουέλς, Μάικλ Μακ Λίαμορ, Ρόμπερτ Κουτ, Σουζάν Κλουτιέ (ΒΟΥΛΗ, 22.00).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ο πολίτης Κέιν» (2012-09-08 00:00:00.0)
Ενας διαφορετικός «Οθέλος» (2010-08-05 00:00:00.0)
«Οθέλλος» και απουσίες... (2006-06-08 00:00:00.0)
Οθέλλος του Σαίξπηρ (2002-07-27 00:00:00.0)
Πολίτης Κέιν (2000-06-04 00:00:00.0)
Η αλήθεια του Ορσον Γουέλς (1996-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ