Παρασκευή 13 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις

Δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας μπρος στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί ως αποτέλεσμα της εφαρμογής για πρώτη χρονιά της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οπως διαπιστώνουν καθημερινά οι παραγωγοί, οι τιμές δεν τους εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα και αν τα πράγματα συνεχίσουν να πηγαίνουν όπως σήμερα, βλέπουν το μαζικό ξεκλήρισμά τους προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου.

Τη συνεχή μείωση της τιμής του γάλακτος τους τελευταίους μήνες - αποτέλεσμα της ύπαρξης καρτέλ γαλακτοβιομηχανιών - ακολούθησε η πτώση των τιμών των αρνιών και κατσικιών από τους εμπόρους την περίοδο πριν το Πάσχα. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων Λαγκαδά, Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, μέσα στον τελευταίο χρόνο το κόστος παραγωγής ξεπέρασε το 50%, ενώ η απώλεια στο εισόδημα κάθε νοικοκυριού υπολογίζεται από 10.000 έως 15.000 ευρώ.

Για να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα καθημερινά τους έξοδα, πολλοί κτηνοτρόφοι κατέφυγαν στον τραπεζικό δανεισμό. Καθώς λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, οι τράπεζες άρχισαν να στέλνουν έγγραφα για την κατάσχεση των κοπαδιών.

«Οι προειδοποιήσεις για κατασχέσεις "πάνε σύννεφο", ενώ μάθαμε και για κατασχέσεις που έχουν ήδη γίνει σε κτηνοτροφικές μονάδες στη Χαλκιδική», δηλώνει στο «Ρ», ο Θόδωρος Σερασίδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων. «Συνάδελφός μας στο χωριό Στίβος έλαβε προειδοποίηση για κατάσχεση του κοπαδιού του για ένα μικρό σχετικά χρέος. Πολλοί άλλοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια που οφείλουν».

«Η χρονιά αυτή, συνεχίζει, είναι μια από τις χειρότερες για τον Ελληνα κτηνοτρόφο και αν δεν υπάρξει τιμή ασφαλείας για τα προϊόντα μας θα αφανιστούμε, καθώς οι μεγαλοβιομηχανίες και μεγαλέμποροι έχουν συστήσει καρτέλ και στο γάλα και στο κρέας. Το 80% της παραγωγής των αρνιών και των κατσικιών έμεινε απούλητο για το Πάσχα, ενώ αυτά που πουλήθηκαν πήραν τιμές από 4,5 μέχρι 5,5 το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγαλύτερο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ