Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Στόχος η διατήρηση της κερδοφορίας

Το προσωπικό είναι πλεονάζον και το σύστημα τιμολόγησης αναποτελεσματικό, λέει ο νέος πρόεδρος της επιχείρησης

Μείωση δαπανών, αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, αυστηροποίηση των κριτηρίων ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας της επιχείρησης, νέες πηγές εσόδων, νέοι όροι... προσέγγισης του προσωπικού, είναι μερικοί από τους στόχους που διατύπωσε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ, Τ. Αθανασόπουλος, στη συνάντηση που είχε χτες, μαζί με άλλα στελέχη της επιχείρησης, με τους δημοσιογράφους. Εκείνο που έγινε απόλυτα σαφές είναι ότι ο επικεφαλής της επιχείρησης επιλέχτηκε για να αλλάξει ριζικά το προφίλ της ΔΕΗ, η οποία εισέρχεται σε μια «ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά», όπως είπε.

Ο νέος πρόεδρος μίλησε για πέντε προτεραιότητες και για «διαρθρωτικά προβλήματα» που πρέπει να αντιμετωπιστούν προς την κατεύθυνση της «εξάλειψης των στρεβλώσεων της αγοράς και της βαθμιαίας μετάβασης σε ένα πιο αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό τιμολόγησης», ενώ επισήμανε ότι «τα προβλήματά μας δε λύνονται με αυξήσεις τιμολογίων που συνήθως γίνονται κάθε χρόνο». Βέβαια, υποστήριξε ότι «η ΔΕΗ αντιμετωπίζεται από όλους και αντιμετωπίζει και εκείνη τον εαυτό της, ως ένα κρατικό κοινωφελές μονοπώλιο» και ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη μετατροπή της επιχείρησης σε μια εταιρεία που ελέγχει και παρακολουθεί διαρκώς το κόστος της». Τόνισε ότι «η μείωση των δαπανών και η βελτίωση της αποδοτικότητας βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών της διοίκησης».

Ενδεικτικό για τη «φιλοσοφία» του νέου μάνατζερ της ΔΕΗ είναι και το σχόλιό του για την πιθανότητα απώλειας της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου (51%) που διαθέτει το Δημόσιο: «Είναι κάτι που δε με αφορά». Προανήγγειλε, ουσιαστικά, νέο καθεστώς στις προαγωγές και τις μετακινήσεις προσωπικού, καθώς το υφιστάμενο «δεν είναι αυτό που θα ήθελα». Για το αν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό είπε ότι δεν έχει ακόμη άποψη, επισήμανε όμως με... νόημα ότι, ενώ στην Πορτογαλική EDP αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος ανά MW ισχύος, στη ΔΕΗ η σχέση είναι 1,7 εργαζόμενοι ανά MW. Οσο για τους μισθούς, τόνισε ότι «δεν πρέπει να μειώνονται όταν υπάρχει αύξηση εσόδων»!

Για το δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται, λόγω και της ανομβρίας, η διοίκηση εμφανίστηκε σχετικά καθησυχαστική, εκτιμώντας ότι μπορεί να καλύψει 10.300 MW ζήτηση, με την προϋπόθεση ότι δε θα βγει κάποια μονάδα εκτός λειτουργίας και επιδιώκει να εξασφαλίσει εφεδρείες μέσω εισαγωγών. Ωστόσο, το κόστος αντιμετώπισης της κατάστασης υπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ επιπλέον. Παρ' όλα αυτά, ο Τ. Αθανασόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2007 θα ανακοπεί η κάμψη της κερδοφορίας της επιχείρησης, χωρίς να πει περισσότερα για το πώς θα το πετύχει.

Στο μεταξύ χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τον υπουργό Οικονομίας Β. Βοσκαγιάν και συζήτησαν για την επίτευξη ενεργειακής και ευρύτερης οικονομικής συνεργασίας, με την προώθηση σχετικής συμφωνίας. Συναντήθηκε επίσης στη Σόφια με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Α. Γκαγκαούζοφ, όπου διαπιστώθηκε «συναντίληψη» για ζητήματα σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη. Σε τρεις εβδομάδες αναμένεται η κύρωση της διακρατικής συμφωνίας από τη βουλγαρική Βουλή και στα μέσα Μάη η έναρξη με τους συμμετέχοντες στη διεθνή εταιρεία κατασκευής και εκμετάλλευσης. Σήμερα θα συναντήσει στην Αγκυρα τον υπουργό Ενέργειας Μ. Γκιουλέρ. Σε όλες τις συναντήσεις τίθεται και το θέμα της ενίσχυσης με ηλεκτρικό ρεύμα το καλοκαίρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ