Τρίτη 24 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
Αποσιωπά τις ευθύνες του το ΕΣΡ

Την αντίθεσή της στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες τηλεοπτικών σταθμών, που δεν καταβάλλουν το προβλεπόμενο από το νόμο ποσοστό του 1,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Μάλιστα, σημειώνει ότι η απόφαση αυτή του ΕΣΡ είναι και νομικά λανθασμένη.

Συγκεκριμένα, την απόφαση αυτή πήρε η Ολομέλεια του ΕΣΡ στις 3,4/2007 μετά από σχετική αίτηση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του σωματείου «μικρό» για τη διάδοση της ταινίας μικρού μήκους. Ειδικότερα το ΕΣΡ στην απόφασή του αναφέρεται στη σύσταση επιτροπής ελέγχου από το υπουργείο Πολιτισμού η οποία θα ζητά από το ΕΣΡ την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που οι εταιρείες τηλεοπτικών σταθμών αρνηθούν ή αμελήσουν να διαθέσουν το ποσό που οφείλουν για την παραγωγή ή συμπαραγωγή ταινιών.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών επισημαίνει ότι το ΕΣΡ έχει αυτεπάγγελτη υποχρέωση επιβολής διοικητικών κυρώσεων στις εταιρείες τηλεοπτικών σταθμών όταν παραβιάζουν τη νομοθεσία. Σημειώνει δε, ότι - όπως είναι άλλωστε γνωστό - οι εταιρείες των τηλεοπτικών σταθμών «ουδέποτε εκτέλεσαν την επιταγή της νομοθεσίας για την καταβολή του 1,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους προς παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών». Καταγγέλλει μάλιστα, ότι «το ΕΣΡ συσκοτίζοντας τις ευθύνες του αποσιωπά ότι έχει ήδη κριθεί» με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών ότι η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού είχε εξαντλήσει την άσκηση των αρμοδιοτήτων της και ενόψει της «αρνητικής στάσης των τηλεοπτικών σταθμών είχε ζητήσει από το ΕΣΡ την επιβολή διοικητικών κυρώσεων». Για τον λόγο αυτό όπως υπογραμμίζει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, δεν αποδόθηκε ποτέ ποινική κατηγορία εις βάρος των μελών της Επιτροπής, αλλά αντιθέτως αποδόθηκε μόνον εις βάρος των μελών της Ολομέλειας του ΕΣΡ, ως την έκδοση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που έπαυσε την ποινική κατηγορία για παράβαση καθήκοντος εις βάρος των μελών της Ολομέλειας του ΕΣΡ.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών επισημαίνει επίσης, πως το ΕΣΡ αποσιωπά το γεγονός ότι τα σωματεία έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της παράλειψης του ΕΣΡ να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Δηλώνει δε, ότι τα σωματεία θα εξακολουθήσουν να μάχονται για την απόδοση των ευθυνών αυτών και για την επιβολή της νομιμότητας, σημειώνοντας ότι το θέμα του 1,5% δημιουργεί, όχι απλά ζήτημα ευθυνών της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής του ΕΣΡ αλλά και κυρίως αποδεικνύει την αδυναμία της πολιτείας να υπερασπιστεί τη νομιμότητα, υποτασσόμενη στα οικονομικά και όχι μόνον συμφέροντα που εκπροσωπούν οι εταιρείες τηλεοπτικών σταθμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ