Τρίτη 24 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

Στράτος Δημόπουλος
Στράτος Δημόπουλος
φωτο

ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

(Λέοντας)

Τον ξέραμε όλοι μας στο Πανεπιστήμιο. Ενα πολύ σιωπηλό παιδί. Γι' αυτό και μας ξάφνιασε όταν μια μέρα τον είδαμε ομιλητή στη λέσχη. Τα λόγια του καθαρά, λόγια ζυγιασμένα κι όλα για το χρέος, τον αγώνα. Αυτός είναι ο λέοντας, ο Στράτος Δημόπουλος. Επεσε στα χέρια των Μπουραντάδων και των τραμπούκων του ΕΔΕΣ, που τον άφησαν μισοπεθαμένο. Η Οργάνωσή του ζήτησε να βγει έξω από την Αθήνα, που το κυνηγητό ήταν άγριο. Το αρνήθηκε λέγοντας «η δουλιά της πόλης με χρειάζεται περισσότερο». Ξεφεύγει ακόμη μια φορά, πηδώντας τη μάντρα του Χημείου μα τελικά έπεσε πάλι στα χέρια τους. Πριν από την εκτέλεση το γράμμα του που με βαθύτατο σεβασμό αφήνει για τους γονείς του, τα λέει όλα για το γενναίο παλικάρι, τον λέοντα, που θα τον θυμάται και θα τον τιμά πάντα η «Σπουδάζουσα».

«Σεβαστοί μου και ηρωικοί γονείς, και αγαπητά μου αδέρφια. Σας γράφω λίγα λόγια ίσως τα στερνά μου. Σήμερα πήραν 300 για εκτέλεση μαζί και 7 από μας αλφαβητικώς. Φτάσαν κοντά σε μένα. Ισως σ' όλη τη ζωή μου σας πόνεσα, και τώρα σας δίνω το μεγαλύτερο πόνο. Θέλω νάστε υπερήφανοι ότι ο γιoς σας έπεσε στον τίμιο αγώνα για τη ζωή, Λευτεριά, προκοπή του Λαού και την τιμή της Πατρίδας. Αντάξιος γιoς ηρωικών γονιών.

Σας αφήνω γεια

Στράτος».

Στην αξέχαστη μνήμη του παλιού φίλου και συντρόφου, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ του «Ρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ