Σάββατο 28 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντισταθείτε στα σχέδια των πολυεθνικών

Σε επαγρύπνηση καλεί το λαό της περιοχής, με αφορμή την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο Γραμματικό (δίπλα στις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιον της Ελλάδας») και εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών (στον Ελικώνα)

Να μην επιτρέψει να περάσουν τα σχέδια των πολυεθνικών, καλεί τους κατοίκους της Βοιωτίας με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ στο νομό, με αφορμή την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Γραμματικό, από τον όμιλο Μυτιληναίου και την ισπανική πολυεθνική ENDESA.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, τονίζεται: «To τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών Διστόμου, Αντίκυρας, Κυριακίου, Θίσβης και Κορώνειας. Αιτία είναι η ανακοίνωση κατασκευής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση Γραμματικό (δίπλα στις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» από τον όμιλο Μυτιληναίου και την ισπανική πολυεθνική ENDESA, καθώς και η συνεχής εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο του Ελικώνα (μερικές σε κατοικημένη περιοχή).

Το ΚΚΕ, αρκετά χρόνια πριν, είχε επισημάνει και είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η απελευθέρωση της παραγωγής ενέργειας, η διανομή και η εμπορία από το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτές οι προβλέψεις του ΚΚΕ σήμερα υλοποιούνται στην περιοχή μας. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν το πλαίσιο για να μπουν στον τομέα της παραγωγής οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Αποφάσισαν να πριμοδοτήσουν τους ιδιώτες επιχειρηματίες που θα προχωρήσουν σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Ετσι, επιδότησαν αδρά και τον Μυτιληναίο».

Η ανακοίνωση συνεχίζει, υπογραμμίζοντας ότι «δε σταμάτησαν μόνο σε αυτό, αλλά η ΔΕΗ πριμοδοτεί εμμέσως τους ιδιώτες, μέσω της υποχρεωτικής απορρόφησης, με υψηλές τιμές του ρεύματος που θα παράγουν. Ετσι, ο Μυτιληναίος θα πουλάει ακριβά το ρεύμα στη ΔΕΗ από τη μια, και από την άλλη θα το αγοράζει πάμφθηνα για τις ηλεκτροβόρες επιχειρήσεις του. Για μια ακόμα φορά τη διαφορά που δημιουργείται (από την τιμή αγοράς ρεύματος από τους ιδιώτες και την τιμή πώλησης της ΔΕΗ προς τα λαϊκά νοικοκυριά) θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα με τις αυξήσεις που ήδη έχει επιβάλει η ΔΕΗ στα τιμολόγια.

Συνυπεύθυνοι για όλη αυτήν την κατάσταση που διαμορφώνεται δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι δήμαρχοι (νυν και πρώην), οι κοινοτάρχες της περιοχής, ο Νομάρχης, η ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας, ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων στην «Αλουμίνιον της Ελλάδας».

Ορκοι πίστης στο μεγάλο αφεντικό

Η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι όλοι οι παραπάνω παράγοντες, «βάζουν πλάτη ώστε να βρουν εφαρμογή οι αποφάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων που παραδίδουν την ενέργεια "πακέτο" στις πολυεθνικές με επιπτώσεις τόσο στην οικονομία, όσο και στο φυσικό περιβάλλον. Μάλιστα, όλοι οι παραπάνω τοπικοί παράγοντες και βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε πρόσφατη συνάντησή τους με τον επιχειρηματία Μυτιληναίο του έδωσαν "γην και ύδωρ". Αναφορικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση σε δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησαν υπερκέρασαν και τον ίδιο τον Μυτιληναίο, δεσμευόμενοι ότι οι εκπεμπόμενοι ρύποι και η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα είναι λιγότερη στην περιοχή!!!

Δώσανε όρκους πίστης στο μεγάλο αφεντικό για συναίνεση και συνεργασία της τοπικής κοινωνίας μαζί του στο όνομα της λεγόμενης ανάπτυξης που είναι μόνο προς όφελος του επιχειρηματία και όχι των κατοίκων και των εργαζόμενων της περιοχής. Μάλιστα, ο Μυτιληναίος μπαίνοντας στο ρουσφετολογικό παιχνίδι ενόψει των εκλογών δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει "αδικίες" με τοπικές εργολαβίες της περιοχής. Οι εργαζόμενοι της περιοχής δεν μπορούν να μπουν στο δίλημμα του καυσίμου που θα επιλεγεί ή στο δίλημμα της χωροθέτησης».

Ακόμη, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται είναι το εξής: Φτηνή ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες ή ενέργεια για τα κέρδη των μονοπωλίων και ξεκαθαρίζει ότι:

  • Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και στον τομέα της απελευθέρωσης της ενέργειας.
  • Το ΚΚΕ παλεύει για έναν ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό ενεργειακό φορέα που θα ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών.
  • Το ΚΚΕ παλεύει για να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Το ΚΚΕ παλεύει για κρατική έρευνα, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας.
  • Το ΚΚΕ παλεύει για το φτηνό ρεύμα στο λαό.
  • Το ΚΚΕ αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των κατοίκων.

Τέλος, καλεί το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση, ώστε να μην αφήσει να περάσουν τα σχέδια των πολυεθνικών. Να βγάλει συμπεράσματα από την πείρα που απέκτησε και να καταδικάσει αυτές τις πολιτικές, ενισχύοντας το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ