Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γ΄ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«Συνέδριο» του ΥΠΠΟ με τον ... εαυτό του!

Πληθαίνουν οι αποχωρήσεις - μετά καταγγελιών - από το «συνέδριο»

Σε «προσωπική» υπόθεση της ηγεσίας του ΥΠΠΟ και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) εξελίσσεται το «Γ΄ Κινηματογραφικό Συνέδριο», μετά τις αποχωρήσεις φορέων, λόγω της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής για τον Πολιτισμό και τον κινηματογράφο, γιατί η συμμετοχή τους θα έδινε «άλλοθι» στην κυβέρνηση.

Μετά την Ενωση Τεχνικών Κινηματογράφου, τους κριτικούς, τους παραγωγούς, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το σωματείο μικρού μήκους «μικρό», αποχώρησε και το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Κινηματογράφου. Ομως, αντί η διοίκηση της ΕΕΣ να αντιληφθεί πως το «συνέδριο» μεταβάλλεται σε προπαγανδιστικό «πυροτέχνημα» της κυβέρνησης, μακριά από τις ανάγκες του ελληνικού κινηματογράφου και εναντίον της ενότητας των σωματείων, «εκδικείται» όποιον μπορεί. «Θύμα» αυτής της διασπαστικής τακτικής είναι το σωματείο «μικρό», που, λόγω της αποχώρησής του από το συνέδριο, απειλείται με έξωση(!) από τη στέγη του (έδρα της ΕΕΣ, στην οδό Τοσίτσα). Η ΕΕΣ δε σταματά εκεί. Απειλεί με ίδρυση νέου σωματείου για τη μικρού μήκους ταινία!

Εκείνο που ενόχλησε είναι ότι το «μικρό» ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου κατήγγειλε τις «παρεμβάσεις» στο συνέδριο του ΥΠΠΟ - και του υπουργού - «για θέματα που ποτέ δεν αποφάσισε η οργανωτική επιτροπή, όπως το θέμα του συνεδρίου που ανακοίνωσε, χωρίς να ενημερώσει τους φορείς που το κάνανε» και τις κυβερνητικές αποφάσεις για ένταξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στις ΔΕΚΟ, περικοπή των πόρων του, «ουσιαστική κατάργηση οργάνων που προβλέπει ο νόμος για τον κινηματογράφο, όπως το Γνωμοδοτικό κ.ά.), χωρίς να περιμένει τα πορίσματα του συνεδρίου όπως είχαμε από κοινού αποφασίσει» κ.ά. Να σημειωθεί ότι το κείμενο προσυπέγραψε και ο Αλέξανδρος Παπαηλιός, μέλος του ΔΣ της ΕΕΣ, σημειώνοντας ότι «ο Ελληνικός Κινηματογράφος βρίσκεται κάτω από το σημείο μηδέν και δεν έχουν θέση λογικές και πολιτικές που αναπαράγουν τα αδιέξοδά του».

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, προσπάθησε να «χρυσώσει» το «χάπι» με συνέντευξη στο ΕΚΚ, ανακοινώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του ΕΚΚ το 2007 είναι 7 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν επαρκεί, αλλά ο υπουργός δε δεσμεύτηκε για συνεχή και σταθερή χρηματοδότηση του ΕΚΚ, επαναλαμβάνοντας ότι η ένταξή του στις ΔΕΚΟ «εξασφαλίζει καλύτερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερο έλεγχο των οικονομικών του». Ομως, η αντιμετώπιση του ΕΚΚ με επιχειρησιακά κριτήρια «βιωσιμότητας» υπονομεύει τον πολιτισμικό του χαρακτήρα, αλλά και τη «ροή» της χρηματοδότησης.

Ουσιαστικά, επαναβεβαίωσε τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της κινηματογραφικής πολιτικής και του νέου νόμου που προωθεί. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο «film commission», «στη δημιουργία ολιγομελούς ευέλικτου σχήματος που θα παρέχει βοήθεια σε παραγωγούς ξένων χωρών, που προτίθενται να γυρίσουν ταινίες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα προσφέρεται σαν χώρα»(!) είπε. Δηλαδή, πολιτική μετατροπής της Ελλάδας σε «σκηνικό» χολιγουντιανών ταινιών και των Ελλήνων ηθοποιών και τεχνικών σε χαμηλόμισθους «κομπάρσους». Πολιτική που εφαρμόστηκε στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες βλάπτοντας ό,τι απόμεινε από την πλούσια κινηματογραφική υποδομή τους. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι Αμερικανός παραγωγός θα γυρίσει ταινία στη Μάνη...

Είπε, επίσης, ότι σύντομα θα συνταχτεί και νομοσχέδιο για το «taxshelter» - για φοροεκπτώσεις στην κινηματογραφική παραγωγή.

  • Θα συμμετέχει στο συνέδριο, αλλά με καταγγελτική διάθεση, η Ενωση Μουσικοσυνθετών - Στιχουργών Ελλάδας. Αποφάσισε, όμως, τη μη συμμετοχή του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων της «ως συμπαράσταση στους αποχωρήσαντες συναδέλφους» και τους διαβεβαιώνει ότι «θα αναφερθούμε στους προβληματισμούς σας που είναι και δικοί μας και θα καταγγείλουμε τη στάση του υπουργείου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ