Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Οταν περνούν οι γερανοί

Από την ταινία «Οταν περνούν οι γερανοί», σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Καλατόζοφ
Από την ταινία «Οταν περνούν οι γερανοί», σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Καλατόζοφ
Ο αξιόλογος Μιχαήλ Καλατόζοφ υπογράφει τη σκηνοθεσία της συγκινητικής, λυρικής αντιπολεμικής ταινίας σοβιετικής παραγωγής 1957, με τίτλο «Οταν περνούν οι γερανοί», που θα προβληθεί απόψε στις 00.30 από την ΕΤ-1.

Στη Μόσχα, το 1941, έχει ξεσπάσει ο πόλεμος. Οι Γερμανοί εισβάλλουν, κηρύσσεται γενική επιστράτευση. Η Βερόνικα και ο αγαπημένος της Μπόρις ζουν κάποιες στιγμές ευτυχίας. Πάνω τους πετούν οι γερανοί. Παρά την πίεση όλων των δικών του και της Βερόνικα, ο Μπόρις κατατάσσεται εθελοντής και φεύγει για το μέτωπο. Σ' έναν τρομερό βομβαρδισμό, η Βερόνικα χάνει τους δικούς της και καταφεύγει στην οικογένεια του Μπόρις. Ο αδερφός του τη βιάζει και παντρεύονται. Εκείνη είναι εσωτερικά συντριμμένη. Τα γερμανικά στρατεύματα προχωρούν, η οικογένεια μετακινείται στη Σιβηρία όπου η Βερόνικα περνά δύσκολες μέρες. Ο Μπόρις σκοτώνεται στο μέτωπο, εκείνη το αγνοεί...

Ηταν η ταινία, που αποκρυστάλλωσε το «λιώσιμο των πάγων» στη Ρωσία και στη Δύση την αποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και τεράστια κοσμοσυρροή. Ο πόλεμος εξετάζεται από την πλευρά του ατόμου, που υφίσταται τα δεινά του. Ο Καλατόζοφ, μαζί με τον θαυμάσιο οπερατέρ του, Ουρουσέφσκι, έπλασαν έξοχες λυρικές εικόνες και δεξιοτεχνικές λήψεις, που ανέδειξαν τον βαθύ ρομαντισμό του έργου. Η Τατιάνα Σαμοΐλοβα, κορίτσι με ελαφίσια χάρη, ενσάρκωσε ευαίσθητα την ηρωίδα και κέρδισε τα δάκρυα εκατομμυρίων θεατών. Η ταινία έχει βραβευτεί με το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών. Παίζουν: Τατιάνα Σαμοίλοβα, Αλεξέι Μπατάλοφ, Μ. Μερκούλιεφ, Α. Χβόριν.

«Ανοιχτοί λογαριασμοί». Περιπέτεια σε σκηνοθεσία Μπράιαν Χέλγκελαντ.

Ο Βαλ Ρέζνικ και ο Πόρτερ, δύο μικροκακοποιοί, ληστεύουν μια κινέζικη συμμορία, αποσπώντας το ποσό των 140.000 δολαρίων. Ομως, ο Βαλ χρειάζεται 130.000 δολάρια, αφού τα χρωστάει στον Οργανισμό, ένα πανίσχυρο συνδικάτο εγκλήματος. Ετσι, του στήνει παγίδα και με τη βοήθεια της Λιν, συζύγου του Πόρτερ, τον πυροβολεί δύο φορές στην πλάτη, αφήνοντάς τον αιμόφυρτο να πεθάνει. Ομως, ο Πόρτερ καταφέρνει να επιβιώσει και μετά από έξι μήνες ανάρρωσης, επιστρέφει στην ενεργό δράση. Οργισμένος, τυφλά εκδικητικός και απαιτώντας να λάβει το μερίδιό του από τη ληστεία, ψάχνει τον Βαλ. Οταν τελικά τον βρίσκει, ο Πόρτερ συνειδητοποιεί ότι τώρα πια δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον πρώην φίλο του, αλλά, προκειμένου να αποκτήσει το μερίδιό του, πρέπει να τα βάλει με τον ίδιο τον Οργανισμό. Με τη βοήθεια της Ρόζι, μιας φίλης του και πόρνης πολυτελείας, ο Πόρτερ αναλαμβάνει δράση...

Δυναμικό ριμέικ της ταινίας «Ο επαναστάτης του Αλκατράζ» του Τζον Μπούρμαν. Πρωταγωνιστούν: Μελ Γκίμπσον, Γκρεγκ Χένρι, Μαρία Μπέλο, Ντέμπορα Ανγκερ, Γουίλιαμ Ντιβέιν, Κρις Κριστόφερσον, Τζέιμς Κόμπερν (STAR, 21.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ