Κυριακή 13 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Μια κάποια λύση οι επαναλήψεις

«Half Nelson»
«Half Nelson»
Η ταινία του Ράιαν Φλεκ «Half Nelson» είναι επίκαιρη και χρήσιμη. Ενας προοδευτικός, αλλά με προσωπικές αδυναμίες καθηγητής, προσπαθεί να διδάξει μαρξιστική πολιτική οικονομία σε ένα προβληματικό σχολείο. Ο ίδιος, δυστυχώς, δεν είναι πραγματικό παράδειγμα, καθώς έχει υποκύψει στα ναρκωτικά και είναι χρήστης. Πράγμα, που μειώνει πολύ την αξιοπιστία του...

Κάποια στιγμή ο καθηγητής, λίγο πριν περάσει στην παρακμή, δέχεται τη βοήθεια μιας νεαρής μαύρης μαθήτριας. Μιας μαθήτριας, που ο ίδιος είχε σώσει από τα ναρκωτικά και την πορνεία. Τα δυο αυτά άτομα ακουμπάνε το ένα πάνω στο άλλο και καταφέρνουν να διασωθούν. Συγκινητικό!

Παίζουν: Ράιαν Γκόστλινγκ, Σαρίκα Επς, Αντονι Μακί, Στέφανι Μπαστ, Κάρεν Σίλτον, Νάθαν Κόρμπετ.

Ο «Μολιέρος» του Λορέν Τιράρ, χωρίς να είναι μεγάλη ταινία, καταφέρνει, με αρκετά καλαίσθητο τρόπο, να γνωρίσει τον μεγάλο Γάλλο θεατρικό συγγραφέα στο πλατύ κοινό. Η ταινία αναφέρεται σε μια περίοδο της ζωής του Μολιέρου. Στην περίοδο που είχε εξαφανιστεί (ακόμα και σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί πού πραγματικά βρισκόταν τα χρόνια της εξαφάνισης).

Για την ταινία, τα χρόνια της εξαφάνισης ήταν τα χρόνια της καλλιτεχνικής και της ανθρώπινης ωρίμανσης του συγγραφέα. Τα χρόνια που, τελικά, τον έκαναν συγγραφέα!

Παίζουν: Ρομάν Ντουρί, Φαμπρίς Λουτσίνι, Λάουρα Μοράντε, Εντουαρτ Μπαέρ.

Αν βρεθεί στο δρόμο σας η ταινία του Στράτου Στασινού «Πέρα από τη Λίμνη», μην τη χάσετε. Πρόκειται για μια θετική προσπάθεια μεταφοράς της λαϊκής παράδοσης στον κινηματογράφο.

Παίζουν: Στάθης Μαντζώρος, Ανα Ντιμιτρίγιεβιτς, Αναστασία Πανταζοπούλου, Χρήστος Καλαβρούζος, Νικόλ Κοκκίνου, κ.ά.

Επίσης, μη χάσετε «Τα Φαντάσματα του Γκόγια» του Μίλος Φόρμαν. Και εδώ, όπως στον Μολιέρο, η ταινία εξοικειώνει τον μέσο θεατή με τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο. Και, επίσης, με την ισπανική ιστορία. Ιδιαίτερη αξία έχουν οι αναφορές της στη γνωστή τερατώδη θρησκευτική Ιερά Εξέταση. Η ταινία, χωρίς να διεκδικεί πιστότητα στην Ιστορία, βάζει μια σειρά ιστορικά ζητήματα.

Παίζουν: Χαβιέ Μπαρντέμ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Νάταλι Πόρτμαν, Ράντι Κουέιντ.

Δείτε ακόμα, αν παίζεται κάπου κοντά σας, την ταινία του Τζον Κιουράν «Βαμμένο Πέπλο». Πρόκειται για τη μεταφορά στον κινηματογράφο του ομότιτλου κλασικού μυθιστορήματος του Σόμερσετ Μομ (1874-1965). Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στην Κίνα το 1920. Περίοδος που άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας των Κινέζων.

Παίζουν: Ναόμι Γουάτς, Εντουαρτ Νόρτον, Τόμπι Τζονς.

Τέλος, υπάρχει πάντα ο «Μαγικός Αυλός», του Κένεθ Μπράνα. Η μεταφορά στον κινηματογράφο της γνωστής όπερας του Μότσαρτ.

Παίζουν: Τζόζεφ Κάιζερ, Εϊμι Κάρσον, Μπεν Ντέιβις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ