Παρασκευή 11 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Το χειμερινό του ρεπερτόριο

Κλασικά έργα (αρχαία τραγωδία, Σαίξπηρ, Κλάιστ), αλλά και νεότερα και άπαιχτα ελληνικά (Μαυρογεωργίου, Σερέφα, Δήμου) θα παρουσιαστούν στο Εθνικό Θέατρο την ερχόμενη χειμερινή περίοδο, ανακοίνωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιάννης Χουβαρδάς, σημειώνοντας ότι θέλει το Εθνικό Θέατρο «να είναι ανοιχτό σ' όλους τους άξιους».

Στο πλαίσιο των αλλαγών, ο Γ. Χουβαρδάς κατάργησε τους καλλιτεχνικούς διευθυντές της «Πειραματικής» και της «Νέας Σκηνής». Στην «Πειραματική» καλλιτεχνικός διευθυντής, με σημαντικές σκηνοθεσίες, με τελευταία τη σπουδαία με τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι, αλλά και μακροπρόθεσμα χρήσιμη δουλιά «υποδομής» -καλλιέργειας νέων ηθοποιών, ήταν ο Στάθης Λιβαθηνός. Στη «Νέα Σκηνή» διευθυντής ήταν ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Τον προγραμματισμό 2007-08 διατρέχουν ως βασικοί θεματικοί άξονες, το ελληνικό θέατρο, η αναζήτηση και ο πειραματισμός του αρχαίου δράματος σε κλειστό χώρο, η «ρωσική κοινωνία», με κλασικούς και σύγχρονους Ρώσους συγγραφείς, το κλασικό γερμανικό έργο και ο Σαίξπηρ με «άλλη ματιά». Το ΕΘ θα συνεργαστεί με την ΓΓ Νέας Γενιάς για διαγωνισμό νέου ελληνικού θεατρικού έργου και με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, για προβολή ταινιών που βασίζονται σε θεατρικά έργα. Τέλος, τα «Θεατρικά Αναλόγια» της Σίσσυς Παπαθανασίου θα γίνονται στο Εθνικό. Οι παραστάσεις θα πλαισιώνονται από ομιλίες, ενώ θα εισαχθεί και ο θεσμός των συνδρομητών.

Το έργα του χειμώνα είναι τα εξής: «Κοτοπούλη - Ρεξ» - «Ο έμπορος του Λας Βέγκας» (διασκευή του σαιξπηρικού έργου), σκηνοθεσία Μαρκ φον Χένινγκ. «Bossa Nova», ιδέα - σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. «Ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ» του Κλάιστ, σκηνοθεσία Λ. Βογιατζή. «Παιδικό Στέκι»: «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» του Β. Μαυρογεωργίου (δική του σκηνοθεσία). «Κάππα»: «Η κασετίνα» του Κ. Στρενχάιμ, σκηνοθεσία Β. Αρδίττη. «Η τρικυμία» του Σαίξπηρ, μετάφραση - σκηνοθεσία Ν. Χατζόπουλου. «Ο άσχημος» του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ, σκηνοθεσία Θ. Σαράντου. «Νέα Σκηνή» (θα στεγαστεί στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθηνών»): Α` Σκηνή - «Προμηθέας δεσμώτης» του Αισχύλου, σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη. «Ραχήλ» του Ξενόπουλου, σκηνοθεσία Ελένης Σκώττη. «Στάλιν - μια συζήτηση για το ελληνικό θέατρο» κείμενο - σκηνοθεσία Α. Καραζήση - Μ. Μαρμαρινού.«Αίας» του Σοφοκλή, σκηνοθεσία Μάρθας Φριτζήλα. Β` Σκηνή - «Η νύχτα των μυστικών» του Α. Δήμου, σκηνοθεσία Ελλης Παπακωνσταντίνου. «Λιωμένο βούτυρο» του Σ. Σερέφα, σκηνοθεσία Σ. Κακάλα. «Πειραματική Σκηνή»: Α` Σκηνή - επανάληψη του «Ηλίθιου» του Ντοστογιέσφκι. «Ο βυθός» του Γκόρκι, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη. Β` Σκηνή - «Πλαστελίνη» του Βασίλι Σιγκάρεφ, σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. «Οι παίκτες» του Γκόγκολ, σκηνοθεσία Ελένης Μποζά. Σε χώρο του Εθνικού θα παρουσιαστεί η παράσταση «Μουσική φαντασία για τη ζωή και το έργο του Αρθούρου Ρεμπώ», σκηνοθεσία Εφη Θεοδώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ