Κυριακή 13 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΟ» Σε «ισχυρή επαγρύπνηση» για τη συγκράτηση του πληθωρισμού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η συγκεκριμένη διατύπωση ερμηνεύεται από αναλυτές ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα προτίθεται να προβεί σε αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Ως γνωστόν, η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό στο 3,75% το βασικό της επιτόκιο, όπως ευρέως αναμενόταν.

ΗΠΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Σε 63,9 δισ. δολ. ανήλθε το Μάρτη το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι ελλείμματος 57,9 δισ. δολ. το Φλεβάρη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το Σεπτέμβρη του 2006. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 4,5% ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 1,8%.

ΓΟΥΛΦΟΒΙΤΣ Εθιμικά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ορίζεται πάντοτε από τις ΗΠΑ, ενώ ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς δυναμώνουν οι φωνές όσων κατηγορούν το σημερινό πρόεδρο Πολ Γούλφοβιτς για νεποτισμό, προτείνουν μια συμφωνία με την οποία θα συνεχίσουν να αποδέχονται να ορίζουν οι ΗΠΑ τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας υπό την προϋπόθεση ότι ο Γούλφοβιτς θα παραιτηθεί οικειοθελώς από το αξίωμά του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ