Κυριακή 20 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Το Χρονικό μιας Απόδρασης»

Του Ισραέλ Αντριάν Καετάνο

«Το Χρονικό μιας Απόδρασης» αναφέρεται σε μια αληθινή ιστορία, η οποία συνέβη στην Αργεντινή το 1977. Πρώτα, λοιπόν, έχουμε το ιστορικό γεγονός! Τη ζωή! Τέσσερις αιχμάλωτοι της χούντας της Αργεντινής δραπετεύουν. Λίγα χρόνια αργότερα, ένας απ' αυτούς, ο Κλαούντιο Τομπαρίνι, μεταφέρει την απόδραση σε βιβλίο. Τριάντα χρόνια από το γεγονός, ο γεννημένος στην Ουρουγουάη, αλλά Αργεντινός πολίτης από τα 16 του χρόνια, Ισραελ Αντριάν Καετάνο, μεταφέρει την απόδραση στον κινηματογράφο. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο δεύτερος εξάδελφος του Τσε Γκεβάρα! (Ροντρίγκο ντε λα Σέρνα - Τα ημερολόγια της Μοτοσικλέτας). Για να ολοκληρωθεί, λοιπόν, ο κύκλος, πρέπει εγώ, εσύ, ο καθένας, να μπει στην αίθουσα.

Η ταινία παρακολουθεί τη σύλληψη ενός τερματοφύλακα. Για την ακρίβεια δεν έχουμε σύλληψη, αλλά απαγωγή. Ο τερματοφύλακας με δεμένα τα μάτια μεταφέρεται σε μια κόλαση. Σε μια απομακρυσμένη και παρατημένη βίλα, όπου εκεί υφίσταται απάνθρωπα βασανιστήρια. Αυτός και τρεις άλλοι κρατούμενοι, αποφασίζουν να το σκάσουν. Πρόκειται για ένα παράτολμο σχέδιο, αφού οι κρατούμενοι δε γνωρίζουν πού βρίσκονται, δεν ξέρουν ποιος και από πού τους παρακολουθεί. Και το χειρότερο. Είναι τελείως γυμνοί, αφού οι βασανιστές τους τούς έχουν αφαιρέσει τα ρούχα!

Η θέληση για επιβίωση, όμως, είναι πολύ μεγάλη και νικάει όλους τους φόβους. Οι τέσσερις κρατούμενοι πηδάνε από το παράθυρο. Μετά από μια αγωνιώδη περιπλάνηση φτάνουν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες, τους οποίους τους «σκιάζει η φοβέρα και τους πλακώνει η σκλαβιά»), και από εκεί... Η συνέχεια επί της οθόνης!

Πολύ ενδιαφέρουσα ταινία, η οποία, πέρα από κάποιες τεχνικές ελλείψεις και σκηνοθετικούς δισταγμούς, κυρίως στην αρχή, είναι πολύ «χορταστική». Το θέμα που πραγματεύεται είναι, ιδιαίτερα σε εμάς τους Ελληνες, αρκετά γνωστό! Βέβαια οι δυο χούντες δε συγκρίνονται! Η χούντα της Αργεντινής δολοφόνησε πάνω από 30.000 ανθρώπους!

Η ταινία, δυστυχώς, δε δίνει αρκετές πολιτικές και ιστορικές πληροφορίες. Περιορίζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο θεατής, λοιπόν, για να παρακολουθήσει σωστότερα το έργο, πρέπει πριν μπει στην αίθουσα να συγκεντρώσει μόνος του κάποιες βασικές ιστορικές πληροφορίες για το αργεντινό πραξικόπημα και τη φύση του. (Το πραξικόπημα της Αργεντινής, που ήρθε για να σταματήσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις (1969 - 1975), έγινε στις 24 Μάρτη του 1976 και κράτησε μέχρι το 1982, όταν νέες λαϊκές κινητοποιήσεις και ο πόλεμος των Μαλβίδων νήσων - Φόκλαντς - έφεραν το τέλος του).

Παίζουν: Ροντρίγκο ντε λα Σέρνα (πρώτος εξάδελφος του Τσε Γκεβάρα ...ο τερματοφύλακας της ταινίας), Πάμπλο Ετσάρι, Ναζαρένο Σαζέρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ