Σάββατο 19 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανησυχία για το αύριο του βιβλίου

Την ανησυχία τους για το μέλλον της παραγωγής και αναγνωσιμότητας του βιβλίου στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη, εξέφρασαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Τα προβλήματα - αιτήματα που «πρέπει να αντιμετωπιστούν και με την καθιέρωση ενιαίου θεσμικού πλαισίου για όλες τις χώρες της ΕΕ», είναι: Προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων που καταπατιούνται ολοένα και περισσότερο, με την παράνομη αντιγραφή, την ψηφιοποίηση και διακίνηση μέσω διαδικτύου. Μείωση της φορολόγησης του βιβλίου, που συνήθως είναι ιδιαίτερα βαριά (λ.χ: Δανία 22%, Βουλγαρία 20%).

Σχετικά με τη μικρή αναγνωσιμότητα, σημείωσαν πως το κράτος δε στηρίζει - ενθαρρύνει την αναγνωσιμότητα. Στην Ελλάδα λ.χ. είναι ελάχιστες οι βιβλιοθήκες: σε 10.000 σχολεία λειτουργούν 500 βιβλιοθήκες, ενώ οι δημόσιες βιβλιοθήκες, πανελλαδικά, είναι μόλις 43.

Τέλος,σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΚΕΒΙ που παρουσιάζει αύξηση των εκδόσεων το 2006, επισήμαναν πως οι ποσοτικές αυξήσεις οφείλονται στην κρατική παραγωγή βιβλίων. Στην πραγματικότητα «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αγορά πηγαίνει καλύτερα χρόνο με το χρόνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ