Τρίτη 22 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΧΝΩΝ»
Μακράν της καλλιτεχνικής δημιουργίας

Αδιαβάθμητο εκπαιδευτικό φορέα, που η λειτουργία και το περιεχόμενό του θα αναπαράγουν την εμπορευματοποίηση της Τέχνης, δημιουργεί η κυβέρνηση

Εκπαιδευτικό «μόρφωμα» ερήμην των σημερινών αναγκών για ανωτάτου επιπέδου καλλιτεχνικές σπουδές, σύμφωνο όμως με τη γενικότερη κατεύθυνση της ΕΕ για κατάρτιση χωρίς μόρφωση και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για «ανάπτυξη» της «πολιτιστικής βιομηχανίας» μέσω της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, αποτελεί η «Ακαδημία Τεχνών», το νομοσχέδιο της οποίας παρουσίασε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης.

Η «Ακαδημία Τεχνών» θα είναι ΝΠΙΔ - στη λογική της «ευελιξίας» - εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟ, και δε θα ανήκει σε καμιά εκπαιδευτική βαθμίδα, γεγονός που ακυρώνει την ανάγκη για πανεπιστημιακού επιπέδου καλλιτεχνικές σπουδές. Θα είναι τόση η «ευελιξία» της που θα έχει και δίδακτρα(!), «συμβολικά» κατά τον υπουργό, ο οποίος δικαιολόγησε την επιλογή λέγοντας ότι έτσι οι σπουδαστές θα «σέβονται» τις παροχές της «Ακαδημίας»(!) ενώ θα δίνονται και υποτροφίες...

Είναι σαφώς και αποκλειστικά προσανατολισμένη στην κατάρτιση σε βάρος της πολύπλευρης μόρφωσης, γεγονός που επιχειρείται να συγκαλυφτεί από τη συστέγαση των τεσσάρων τεχνών (δραματική τέχνη, χορός, μουσική, κινηματογράφος) και διακηρύσσει το στόχο της για εξυπηρέτηση του «πολιτιστικού» κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι «η καλλιτεχνική παιδεία που θα παρέχει η Ακαδημία Τεχνών θα είναι σε διαρκή διάλογο με τους φορείς παραγωγής πολιτισμού, απασχόλησης και υποδοχής των αποφοίτων της». Δηλαδή: όπως ακριβώς ένα οποιοδήποτε... «ΙΕΚ».

«Ευελιξία» θα υπάρχει και στη χρηματοδότηση, αφού και η «Ακαδημία» θα άγεται και θα φέρεται από το κεφάλαιο. Προβλέπεται μεν κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο στους «πόρους» της αναφέρονται: «χορηγίες», «έσοδα από αξιοποίηση της περιουσίας της» (σ.σ. θα στεγαστεί στο ολυμπιακό ακίνητο στα Ανω Λιόσια), έσοδα από κοινοτικά προγράμματα, «από την παροχή υπηρεσιών και έργων». Ποιες υπηρεσίες και έργα θα προσφέρει προς πώληση η «Ακαδημία», παρέμεινε αδιευκρίνιστο. Ομως, όλα αυτά είναι ενδεικτικά της εμπορευματικής σχέσης που θα αναπτύξουν με την τέχνη οι «ειδικευόμενοι».

Η εισαγωγή θα γίνεται με εξετάσεις, που θα ορίσει το ΔΣ της «Ακαδημίας» (διορισμένο από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού), ενώ για να «τσιμπήσουν» υποψήφιοι σπουδαστές, τα πιστοποιητικά σπουδών που θα δίνονται, θα είναι ισότιμα με τα διπλώματα των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών, θα μπορούν να διδάξουν στη Μέση Εκπαίδευση, να κάνουν μεταπτυχιακά, να ανοίξουν δική τους σχολή ή να εισαχθούν με κατατακτήριες στα ΑΕΙ.

Κατά τον υπουργό η κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και η πρώτη εκπαιδευτική περίοδος θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη του 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ