Τρίτη 22 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση και την καύση

Με εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής συναντήθηκε το Σάββατο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
«Κατανοούμε τις αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές στις οποίες έχει αποφασιστεί η χωροθέτηση των χωματερών, διότι υπάρχει πραγματικά μια πολύχρονη τραγική εμπειρία, ιδιαίτερα ύστερα από το Σαρωνικό και την Ψυττάλεια. Οι άνθρωποι αυτοί καταλαβαίνουν ότι οι χωροθετήσεις γίνονται με διάφορα στενά οικονομικά κριτήρια, χωρίς πάντα να ολοκληρώνονται οι μελέτες αντικειμενικά και επιστημονικά».

Αυτό τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το περασμένο Σάββατο, μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής, την οποία αποτελούσαν ο νομάρχης Λ. Κουρής, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ Γ. Πάντζας και Ιππ. Κοκκινόπουλος, ο δήμαρχος Κερατέας Στ. Ιατρού και ο κοινοτάρχης Γραμματικού Ν. Κούκης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ. Ζάχαρης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής, και ο Στ. Βαρουτσής, υπεύθυνος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ.

Διανομαρχιακή λύση στο πρόβλημα

Οπως επισήμανε σε άλλο σημείο η Αλ. Παπαρήγα, «είμαστε αντίθετοι στην επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών σε μικροκλίμακα. Δηλαδή, με πολλές μικρές μονάδες. Στις σημερινές συνθήκες αυτό δεν είναι μόνο ότι έχει κόστος, αλλά είναι τελείως αναποτελεσματικές, γιατί με την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική θα είναι λύσεις που θα κρατήσουν λίγο χρόνο.

Η δική μας θέση είναι η εξής: Οτι πρέπει να λυθεί το ζήτημα διανομαρχιακά. Και όταν λέμε διανομαρχιακά δεν εννοούμε μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, αλλά και έξω από την Αττική. Επομένως, πρέπει να υπάρχει περιφερειακή τουλάχιστον αντιμετώπιση των προβλημάτων και βέβαια οι περιφερειακές να ολοκληρώνονται και σε εθνικό επίπεδο.

Χρειάζονται μεγάλες μονάδες και μεγάλα έργα. Και δε μιλάμε μόνο για χωματερές. Μιλάμε για ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις που πριν απ' όλα εξασφαλίζουν να μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών. Μιλάμε για την ανακύκλωση, τη μηχανική ανακύκλωση, όλες εκείνες τις επεξεργασίες που λιγοστεύουν τον όγκο των τελικών αποθεμάτων. Επομένως, θα υπάρχει και λιγότερη ανάγκη διαχείρισης των σκουπιδιών.

Είμαστε αντίθετοι με την καύση, με δεδομένο ότι τουλάχιστον παγκόσμια, παρότι χρησιμοποιήθηκε, βρίσκεται σε υποχώρηση για λόγους περιβάλλοντος. Θεωρούμε ότι πρέπει να ξαναεξεταστούν όλα αυτά τα ζητήματα σε ευρύτερη περιφέρεια και να υπάρχουν ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις που να παίρνουν υπόψη όχι μόνο τα στενά περιβαλλοντικά κριτήρια είτε άλλα, όπως τη μορφολογία του εδάφους, όπως είναι το Γραμματικό, ή λόγους ιστορικούς, αλλά πρέπει να παίρνουν υπόψη και την τάση αύξησης του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές.

Σε τελευταία ανάλυση το πρόβλημα δε λύνεται χωρίς την αλλαγή χρήσης γης».

Σχεδιασμός με ευθύνη του δημοσίου

Συνεχίζοντας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε: «Οποια έργα κι αν γίνουν πρέπει να γίνουν με ευθύνη του δημοσίου, με δημόσιες επενδύσεις, κανένας ιδιώτης στη μέση, όχι μόνο γιατί θα μετακυλιστεί το κόστος στις πλάτες των κατοίκων, αλλά γιατί οι ιδιώτες ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος και στην ουσία, παρά τα λεγόμενά τους, αψηφούν τους περιβαλλοντικούς σκοπούς. Διότι αν πάρεις σαν κριτήριο το κέρδος, τότε, π.χ., θα υπολογίσεις η χωματερή να βρίσκεται μέσα σε κατοικημένο χώρο για να μειώσεις υποτίθεται το κόστος μεταφοράς. Ενώ, στην προκειμένη περίπτωση, αν πάρεις ολοκληρωμένα τους περιβαλλοντικούς όρους, και το φυσικό και το ανθρώπινο περιβάλλον, πρέπει να μην πάρεις υπόψη το κέρδος, αλλά μία επένδυση η οποία είναι ωφέλιμη και μακροπρόθεσμη.

Ξεκινάμε ότι πρέπει να κλείσει η χωματερή και στα Λιόσια και στη Φυλή και τουλάχιστον το Θριάσιο δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος. Ξαναλέμε, υπάρχει ολόκληρη η Αττική και υπάρχει και περιοχή και πέρα από την Αττική. Πρέπει να αποπειραθεί άμεσα ένας τέτοιος σχεδιασμός με ευθύνη του κράτους και του δημοσίου.

Πιστεύουμε - κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα - ότι τότε θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των κατοίκων των περιοχών αυτών, όταν δουν ότι δεν υπάρχει το ιδιωτικό κέρδος, ότι δεν υπάρχει σε μικροκλίμακα η χάραξη, και με άλλους όρους εμπιστοσύνης μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς το ζήτημα και όχι με αντιπαραθέσεις ο ένας δήμος με τον άλλο. Οι αντιπαραθέσεις βοηθούν την κυβέρνηση να μη λύνει το πρόβλημα και στο τέλος να οδηγήσει στην εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση και στην καύση».

Αδιέξοδος ο σημερινός σχεδιασμός

«Κοινή διαπίστωση από τη συνεργασία μας είναι ότι ο σημερινός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι αδιέξοδος, δεδομένου ότι ούτε το πρόβλημα λύνει μακροχρόνια, αλλά επιπλέον επιβαρύνει περιοχές οι οποίες έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά, είτε φυσικού κάλλους, είτε αρχαιολογικού ενδιαφέροντος», δήλωσε ο νομάρχης Λ. Κουρής.

«Εμείς ως ΝΑΣ - τόνισε ο Γ. Πάντζας - πιστεύουμε ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και την πολιτική ευθύνη έχουν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να γίνουν διανομαρχιακές συνεργασίες και μία μελέτη σοβαρή».

«Υπάρχουν αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί σκοπίμως και τα έχουν δημιουργήσει πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα», τόνισε ο δήμαρχος Κερατέας, Στ. Ιατρού. «Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω το ΚΚΕ, όχι μόνο για τη σημερινή υποδοχή και τις θέσεις του, αλλά κυρίως γιατί διαχρονικά έχει δείξει ότι είναι μακράν των οικονομικών συμφερόντων, κάτι που δεν ισχύει για όλα τα άλλα κόμματα», πρόσθεσε.

«Ευχαριστώ για την ανταπόκριση που βρήκαμε και τη σύμπτωση απόψεων σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε, τέλος, ο κοινοτάρχης Γραμματικού, Ν. Κούκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ