Κυριακή 27 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Αμερική Εναντίον Τζον Λένον»

Των Ντέιβιντ Λιφ - Τζον Σάινφελντ

O Τζον Λένον γεννήθηκε στο Λίβερπουλ της Αγγλίας στις 9 Οκτώβρη του 1940, από φτωχή και διαλυμένη οικογένεια, και πέθανε (πυροβολήθηκε) στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, στις 8 Δεκέμβρη του 1980, από το «θαυμαστή» του Μαρκ Τσάπμαν. (Υπάρχει φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε λίγες ώρες πριν τη δολοφονία, η οποία δείχνει τον Λένον να υπογράφει αυτόγραφο στο δολοφόνο του)!

Ομως, πώς φτάσαμε στη δολοφονία; Ο Τζον Λένον σε πολύ νεαρή ηλικία, μόλις 13 ετών, το 1955, συμμετέχει στο πρώτο του μουσικό γκρουπ (Quarrymen). Δυο χρόνια αργότερα γνωρίζεται με τον Πολ ΜαΚάρτνεϊ και αμέσως μετά «γεννιούνται» οι περίφημοι «Beatles». Πρωτοπαίζουν στο Λίβερπουλ, στο κλαμπ «Cavern». Το 1962 βγάζουν το πρώτο μονό (single) δίσκο τους «Love me Do»!

Η συνέχεια είναι, σχεδόν, σε όλους γνωστή! Οι «Beatles» άλλαξαν το μουσικό κόσμο της νεολαίας. Το συγκρότημά τους έγινε θρύλος! Το 1966 ο Λένον ανταμώνει τη δεύτερη σύζυγό του, Γιόκο Ονο, η οποία τον βοήθησε στους πολιτικούς του προσανατολισμούς!

Το 1970 το συγκρότημα των «Beatles» διαλύεται! Ο Τζον Λένον συνέχισε μονάχος του. Μετακομίζει στην Αμερική. Τώρα, πια, είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος, ένας πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης. Συνδέεται με την Αντζελα Ντέιβις, τους Μαύρους Πάνθηρες, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Μπαίνει δυναμικά στο αντιπολεμικό και φιλειρηνικό κίνημα. Εναντιώνεται στον πόλεμο του Βιετνάμ. Συγκρούεται, με ανοιχτό πόλεμο, με την αμερικάνικη κυβέρνηση! Η οποία στο πρόσωπό του βλέπει ένα δεδηλωμένο εχθρό!

Το τραγούδι του «Imagine all the People» γίνεται ο ύμνος των αντιπολεμικών διαδηλώσεων. Και, βεβαίως, τραβάει την προσοχή της CIA, του FBI και των άλλων κρατικών και παρακρατικών οργανώσεων. Ο θάνατός του, όπως αντιλαμβάνεστε, είχε προαποφασιστεί!

Το ντοκιμαντέρ των Ντέιβιντ Λιφ - Τζον Σάινφελντ «Αμερική Εναντίον Τζον Λένον», ασχολείται, κυρίως, με την καυτή δεκαετία (1966-1976) του Τζον Λένον. Ο οποίος, κόντρα σε όλες τις προειδοποιήσεις, μπαίνει στην πρώτη γραμμή της διαμαρτυρίας. Πότε τραγουδώντας, πότε διαδηλώνοντας και πότε δίνοντας μάχες στα δικαστήρια. Στην ταινία, πέρα από τις πολιτικές, καλλιτεχνικές και προσωπικές δραστηριότητες του Λένον, ακούγονται και μια σειρά εξαιρετικά τραγούδια. Τραγούδια που υμνούν τον έρωτα, τη φιλία, την ειρήνη!

Η ταινία, ιδιαίτερα σήμερα, με ανοιχτούς τόσους πολέμους και τέτοια πολιτική αυθαιρεσία, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Αφού δείχνει το δρόμο που οφείλουν να ακολουθούν οι πραγματικά προοδευτικοί καλλιτέχνες. Τόσο με τα έργα τους όσο και με την καθημερινή τους στάση. Ο Τζον Λένον χωρίς κάποια ιδιαίτερη υποδομή (παιδί διαλυμένης οικογένειας ήταν), κατάφερε να απαλλαγεί από το «σταρ σίστεμ», που τον είχε εγκλωβίσει, και να μετατραπεί σε έναν πραγματικά χρήσιμο άνθρωπο και καλλιτέχνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ