Κυριακή 14 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
Προγράμματα
Ανασκαφές... και αποκαλύψεις

 

Ενα σπάνιο ντοκουμέντο που αφορά τη Βεργίνα, βγαλμένο μέσα από τα αρχεία της ΕΡΤ, παραγωγής 1978, με τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο στο ρόλο του αφηγητή, θα παρουσιαστεί την Τρίτη στις 10/1 από τη ΝΕΤ. Η ταινία προβάλλεται με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από θάνατο του Μ. Ανδρόνικου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν στη χώρα μας μετά την ανακάλυψη του βασιλικού τάφου του Φίλιππου του Β' ( Νοέμβρης 1977) στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας από τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο, που ήταν επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. ο Μανόλης Ανδρόνικος θα ξεναγήσει τους τηλεθεατές στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, έναν από τους σημαντικότερους της Μακεδονίας, βαδίζοντας ανάμεσα στα ερείπια και προσπαθώντας να ζωντανέψει το ένδοξο παρελθόν των Μακεδόνων βασιλέων. Στην αρχή επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή των ανασκαφών, αρχίζοντας από το 1861, όταν ο Γάλλος αρχαιολόγος Λ. Εζέ, επιχείρησε τις πρώτες ανασκαφές στο ανάκτορο, καθώς και σε ορισμένους τάφους της Πύδνας. Σήμερα πολλά από τα ευρήματα της ανασκαφικής αυτής περιόδου, κοσμούν το μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.

Οι πρώτες ουσιαστικές ανασκαφές άρχισαν κατά την περίοδο 1937-1938 από τον αρχαιολόγο και καλογράφο, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Ρωμαίο. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, μέχρι το 1952. Εκείνη τη χρονιά αρχίζει να ανασκάπτει το χώρο ο Μανόλης Ανδρόνικος. Πέρασαν έντεκα ολόκληρα χρόνια και μόλις το 1963 ανακαλύπτει τις πρώτες επιτύμβιες στήλες, ενώ το 1976 εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τη συστηματική ανασκαφή της Μεγάλης Τούμπας. Τον επόμενο χρόνο αποκαλύπτει και ανακοινώνει τους δυο πρώτους βασιλικούς τάφους, εκ των οποίων ο ένας, ο ασύλητος, πιστεύεται ότι ανήκει στον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο οποίος θεωρήθηκε, από τη Διεθνή Αρχαιολογική Κοινότητα, ως «η αρχαιολογική αποκάλυψη του αιώνα». Στον ασύλητο τάφο ανακαλύφτηκαν πλούσια κτερίσματα ασύλληπτου κάλλους, πλούτου και τέχνης. Το υλικό του τάφου παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ μέσα από φωτογραφίες, όπως αυτές αποτυπώθηκαν αμέσως μετά το άνοιγμα του βασιλικού τάφου, δεδομένου ότι τα ευρήματα μεταφέρθηκαν αμέσως για συντήρηση στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Η σκηνοθεσία είναι του Θάνου Σοϊμοίρη, η ερυνεα και η παρουσίαση του Αχιλλέα Χρυσοχόου και η μουσική του Στέφανου Μπούρα

Ηάλληεπέτειος

Ενα διαφορετικό ντοκιμαντέρ, μια ταινία γεμάτη μνήμη, τραγούδι, πόνο, διαμαρτυρία και νοσταλγία θα παρουσιαστεί την Τετάρτη από την ΕΤ1 στις 22.15.

Η Ευγενία Συριώτη, πλαισιωμένη από τέσσερις νεαρούς μουσικούς και τραγουδιστές θα μας φέρει κοντά στον κόσμο του σήμερα και του χτες. Ολες οι εκπομπές θα έχουν θεματικό χαρακτήρα και έτσι η πρώτη εκπομπή θα είναι αφιερωμένη στο έπος του Πολυτεχνείου, με αντιπολεμικά τραγούδια και τραγούδια διαμαρτυρίας. Ανάμεσά τους το γνωστό τραγούδι του Μπόμποι Ντίλαν «Blowing in the wind» που η Ευγενία Συριώτη τραγούδησε και τότε, στη διάρκεια της χούντας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ