Σάββατο 26 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Πάουλ Τσάγνκερ «Ο Αύγουστος και η δύναμη των εικόνων» (μετάφραση Γιάννη Πάγκαλου - Μίλτου Πεχλιβάνου. Ενδιαφέρουσα μελέτη για την προπαγάνδα που καθόρισε το ρόλο των εικόνων των εικαστικών έργων τον καιρό του Αυγούστου, όπως και άλλων ισχυρών προσώπων. Εικόνες της κρατικής ιδεολογίας, τάξης, των επιτευγμάτων του Αυγούστου για τη ρωμαϊκή μονοκρατορία και με ένα πρόγραμμα πολιτιστικής ανανέωσης και «μυθοποίησης» στο εσωτερικό και στον τότε γνωστό αρχαίο κόσμο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας).

-- «Εστία»: Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος «Εισαγωγή στη Φιλοσοφία (Δ' τόμος: Φιλοσοφία της θρησκείας, μεταφυσική, φιλοσοφία της Ιστορίας)». (Το 1971 κυκλοφόρησε ο Α' τόμος της «Φιλοσοφίας», από το Κέντρο Φιλοσοφίας Ακαδημίας Αθηνών, που εκείνος ίδρυσε). Ντοκέκ Γκιουβέν «Εθνικισμός, κοινωνικές μεταβολές και μειονότητες (τα επεισόδια εναντίον των μη Μουσουλμάνων της Τουρκίας. 6-7 Σεπτεμβρίου 1955)» (μετάφραση Σοφία Αυγερινού. Μελέτη με πλούσιο αρχειακό υλικό για τη δίωξη του ελληνικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης το 1955). Παναγιώτης Κανελλόπουλος «Το τέλος του Ζαρατούστρα». Κοινωνιολογικο-φιλοσοφικό έργο του πολιτικού, ως «απάντησή» του στο έργο του Νίτσε «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», το οποίο ο Π. Κανελλόπουλος διάβασε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και απέρριψε τα περί «υπερανθρώπου»).

-- «Κέδρος: Νίκη Αναστασέα «Επικράνθη (διά χειρός Αλέξη Ραζή)» (αλληγορικό μυθιστόρημα για την εποχή της μεταπολίτευσης και τα διαψευσμένα ιδεολογικά όνειρα κάποιων που ήθελαν να αλλάξουν τον τόπο μας, με ήρωα ένα νέο ζωγράφο). Τζον Μπόιν «Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα» (μετάφραση Αριάδνη Μοσχονά. Μυθιστόρημα για παιδιά, από 13 ετών). Ρεζί Ντεμπρέ «Ανθρώπων κοινωνίες (Για να τελειώνουμε με τη "θρησκεία")» (μετάφραση Γιώργος Καράμπελας. Κοινωνιολογική μελέτη για τη θρησκεία). Αντονέλα Σαλομόνι «Ο Λένιν και η ρώσικη επανάσταση» (μετάφραση Ευνίκη Μίχα, ιστορική μελέτη).

-- «Κριτική»: Δημήτρης Ευθ. Ακριβούλης «Εισαγωγή στη μετασωκρατική πολιτική φιλοσοφία της Ευρώπης» (μελέτη για την εξέλιξη της μετασωκρατικής πολιτικής φιλοσοφίας, από την αρχαιότητα μέχρι τη βιομηχανική επανάσταση, με αναφορές στους Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Κικέρωνα, Αυγουστίνο, Θωμά Ακινάτη, Μακιαβέλι, Χομπς, Λοκ, Ρουσό, Μιλ, Μαρξ).

-- «Αγρα»: Ιρβιν Ντ. Γιάλομ «Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας» (μετάφραση Ευαγγελία Ανδριτσάνου - Δέσποινα Κακατσάκη επιστημονική επιμέλεια Γιάννης Ζέρβας. Μελέτη για τις κύριες τάσεις και μεθόδους της ομαδικής ψυχοθεραπείας. Ο διάσημος ψυχολόγος, με τον ομόλογό του Μόλιν Λεζ, παρουσιάζει θεραπευτικούς τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ψυχαναλυτής για δύσκολα μέλη ομάδων). Ζήσης Κοτιώνης «Πες, πού είναι η Αθήνα» (κείμενα του καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τα αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της συνεχώς επεκτεινόμενης πόλης της Αθήνας). Ντε Σαντ «Διάλογος ανάμεσα σε έναν ιερωμένο και έναν ετοιμοθάνατο» (μετάφραση Σοφία Διονυσοπούλου. Επίμετρο του Ζερόμ Βερέν. Κείμενο του φυλακισμένου επί τριάντα χρόνια Ντε Σαντ, που με μορφή θεατρικού κειμένου εκφράζει το μίσος του για τις προκαταλήψεις, το φανατισμό και τη βλακεία του καθολικισμού).

-- «Πολύτροπον»: Τέρι Ινγκλετον «Η ιδεολογία του αισθητικού» (μετάφραση Εσπερίδες - Σιλβύ Ρηγοπούλου, επιμέλεια Πέπη Ρηγοπούλου. Μελέτη για τη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, μέσα από τη σκέψη των διανοητών Καντ, Σίλερ, Μπάρκε, Χέγκελ, Νίτσε Μπέγιαμιν, Αντόρνο, του Μαρξ, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα της επανάστασης και του Φρόιντ που διέκρινε το ωραίο και υψηλό στο ανθρώπινο ασυνείδητο).

-- «Α. Α. Λιβάνης»: Τσαρλς Α. Κάπτσαν «Το τέλος της αμερικανικής εποχής (Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και η γεωπολιτική του 21ου αιώνα)» (μετάφραση Ευάγγελος Μαγκανιώτης, επιστημονική επιμέλεια Κώστας Μελάς. Μελέτη για τη διάσταση ΗΠΑ - Ευρώπης, εξαιτίας της πολιτικοστρατιωτικής μονοκρατορίας που επιδιώκουν οι ΗΠΑ). Χρήστος Κάτσικας - Κώστας Θεριανός - Θανάσης Τσιριγώτης - Γιώργος Καββαδίας «Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση» (μελέτη για τα συστήματα ελέγχου της απόδοσης των εργαζομένων στην εκπαίδευση και τη βιομηχανία). Αννα Στρούζα «Δώδεκα γυναίκες χωρίς μύθο» (δώδεκα ιστορίες για γυναίκες της «διπλανής πόρτας»).

-- «Αλκυών»: «Φυγάδες (Μια αληθινή ιστορία αγάπης και κινδύνου)» (μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής. Μαρτυρία δύο νέων μεταναστών, της Πακιστανής μουσουλμάνας Ζίνας και του λευκού χριστιανού Τζακ).

-- Βασίλης Ν. Τερτίπης «Το αθέατο φονικό (και άλλα αφηγήματα)» (αφηγήματα για την οικογένειά του) και «Τα μεσσηνιακά τραγούδια» (ποιήματα. Βασ. Τερτίπης, Χωματερό Κορωπής Μεσσηνίας, 2725.041.743).

-- Ελληνοαμερικανικό Κολέγιο Αθηνών - Ψυχικού «Ετήσια έκθεση» (απολογισμός των δραστηριοτήτων του σχολείου, 2004-2005).

-- Μανώλη Καρατζή «Το μπαράκι» (Πειραιάς 2006).

-- «Εν Βόλω» (τριμηνιαία επιθεώρηση του Δήμου Βόλου. Τεύχος 23, με αφιέρωμα στη βιομηχανική κληρονομιά της Μαγνησίας).

-- «Νέα Πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχη 620-622).

-- «Παρουσία» (περιοδικό Αιτωλοακαρνάνων λογοτεχνιών, τεύχος 37).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ