Τετάρτη 30 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Ξεπέρασε και τα 235 δισ. ευρώ!

Στο πρώτο τρίμηνο του 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ δανείστηκε για λογαριασμό του Δημοσίου 9 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 1 δισ. ευρώ τον... ετήσιο στόχο

Με ρυθμό πάνω από 3 δισ. ευρώ το μήνα, αυξάνεται ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου. Αυτή είναι η επίσημη εικόνα για την πορεία του δημόσιου δανεισμού, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομίας, τα οποία τεκμηριώνουν την αναποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2007, το Δημόσιο δανείστηκε 9,1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το ανεξόφλητο υπόλοιπο του χρέους κεντρικής κυβέρνησης στα 235,4 δισ. ευρώ, από 226,2 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβρη του 2006.

Μόνο με τα δάνεια που σύναψε και πήρε η κυβέρνηση στο πρώτο τρίμηνο - προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργεί στο Δημόσιο η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική - υπερκαλύφθηκε ήδη ο στόχος που είχε τεθεί για το δημόσιο δανεισμό ολόκληρου του έτους 2007! Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης (ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη) προβλεπόταν ότι στο δωδεκάμηνο του 2007, ο δανεισμός του Δημοσίου θα περιοριζόταν στα 8,2 δισ. ευρώ, ώστε το ανεξόφλητο χρέους του ελληνικού κράτους να μην ξεπεράσει (το Δεκέμβρη του 2007) τα 234,4 δισ. ευρώ.

Αν και η κυβέρνηση εφάρμοσε απαρέγκλιτα την αντιλαϊκή πολιτική - που συναποφάσισε με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και την εγχώρια ολιγαρχία του πλούτου με πρόσχημα τη δημοσιονομική «εξυγίανση» και τον περιορισμό του δημόσιου χρέους, με τα νέα δάνεια των 9,1 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2007, ο δανεισμός του Δημοσίου ξεπέρασε τον ετήσιο στόχο κοντά στο 1 δισ. ευρώ!

Η εξέλιξη αυτή προδικάζει αύξηση των φορολογικών βαρών για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι τραπεζίτες και οι κάθε είδους δανειστές του ελληνικού Δημοσίου θα εισπράξουν - και μάλιστα με το παραπάνω - τα δάνεια που χορηγούν. Και είναι βέβαιο πως αν δεν ανατραπεί ο συσχετισμός των δυνάμεων τα δυο μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία θα φορτώσουν και πάλι τα «σπασμένα» από τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, εξαργυρώνοντας έτσι τα γραμμάτια που έχουν υπογράψει με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και γενικότερα την ολιγαρχία του πλούτου (εγχώρια και ξένη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ