Τετάρτη 30 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Μαζική συγκέντρωση των Τσέχων πολιτών

Η Κομμουνιστική Νεολαία πρωτοπόρα και στη διαδήλωση στις 26 Μάη
Η Κομμουνιστική Νεολαία πρωτοπόρα και στη διαδήλωση στις 26 Μάη
ΠΡΑΓΑ.--

Μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Τσεχία που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 26 Μάη στην πλατεία του Βάτσλαβ στην Πράγα. Παρά τις διάφορες αντικομμουνιστικές επιθέσεις και την ιδιαίτερα ασυνήθιστη ζέστη, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, ενώ πρωτοστάτες ήταν και η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας που μεταξύ άλλων έχει συγκεντρώσει και 105.000 υπογραφές ενάντια στα αμερικανικά σχέδια, έχει πραγματοποιήσει μια σειρά άλλες διαμαρτυρίες, συζητήσεις και κινητοποιήσεις.

Νέες κινητοποιήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και τις επόμενες μέρες με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στις 4 και 5 Ιούνη στην Πράγα. Ηδη η αστυνομία της Πράγας σχεδιάζει την ενίσχυση των δυνάμεων εκείνες τις μέρες, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έχει απαγορεύσει τις διαδηλώσεις.

Στο μεταξύ, από τη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε χτες κατά την υποδοχή του Πορτογάλου ομόλογό του, Ζοζέ Σόκρατες ότι η εγκατάσταση της «ασπίδας» στην Ευρώπη θα μετατρέψει τη γηραιά ήπειρο σε «πυριτιδαποθήκη». Ο τελευταίος μάλιστα υπογράμμισε ότι η ασπίδα «θα δημιουργήσει νέους και ανώφελους κινδύνους για όλο το σύστημα διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων». Παράλληλα, σημειώνεται ότι η Ρωσία πραγματοποίησε χτες μια πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου πολλαπλών κεφαλών (RS -24), σχεδιασμένου να αποφεύγει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας που μετέδωσε το πρακτορείο «Ιντερφάξ».

Επίσης, τη Δευτέρα, η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης διάσκεψης για να συζητηθεί η Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) στις 12-15 Ιούνη στη Βιέννη, στην οποία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναμένεται να πάρουν μέρος και οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ