Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Παρασκήνιο

Τον μελετητή της ελληνικής λογοτεχνίας Ζήσιμο Λορεντζάτο παρουσιάζει σήμερα η εκπομπή «Παρασκήνιο», που θα προβληθεί στις 19.00 από την ΕΤ-1. Το έργο του Ζήσιμου Λορεντζάτου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην τηλεόραση, αφού, όσο ζούσε, δεν επιδίωξε ποτέ τη δημόσια προβολή του. Ο ίδιος απέφευγε με συνέπεια τις δημόσιες εμφανίσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η εκπομπή αποδίδει τιμή σε έναν διανοητή που απέφυγε διά βίου τις δημόσιες εμφανίσεις και το θόρυβο, προσηλωμένος στο έργο του, τη σκέψη, την αναζήτηση της ουσίας και του ελληνικού - οικουμενικού κέντρου.

Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος γράφει στο σημαντικότερο δοκίμιό του, «Το χαμένο κέντρο»: «Αφού η νεότερη τέχνη έχασε το μεταφυσικό κέντρο της, με άλλα λόγια, τη ζωή, δε χρειάζεται να πάμε στην τέχνη, αλλά στο κέντρο, για να βρούμε πρώτα τρόπους ζωής και, αργότερα, τρόπους τέχνης. Εχει τόση μεγάλη σημασία εκείνο που απόλειψε, ώστε τα άλλα μοναχά τους, τέχνες και λοιπά, είναι αστεία μπροστά του. Σήμερα χρειάζεται να ζήσομε πρώτα, να πάψομε πνευματικά να είμαστε ζωντανοί νεκροί».

Το δοκίμιο «Χαμένο Κέντρο», τιμητική προσφορά του Ζήσιμου Λορεντζάτου στο φίλο του Γιώργο Σεφέρη για τα 30 χρόνια δημοσίευσης της «Στροφής», είναι ένα σημείο αναφοράς για την κριτική σκέψη στην ελληνική λογοτεχνία. Η γλώσσα και ή έκφραση είναι το κυρίαρχο ζήτημα της σκέψης του στις μελέτες του για τον Σολωμό, τον Παπαδιαμάντη, τον Μακρυγιάννη, τον Πικιώνη, τον Ελιοτ, τον Πάουντ, τον Χάιλντερλιν και δεκάδες άλλους.

Στην εκπομπή μιλούν ο εκδότης του περιοδικού «Νέα Εστία» Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο συγγραφέας Γεώργιος Παμπούκης, η στενή του φίλη και κόρη του Γ. Σεφέρη Αννα Λόντου, ο ιδρυτής των εκδόσεων «Δόμος» Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο εκδότης Βασίλης Διοσκουρίδης και ο καθηγητής Σωκράτης Κουγέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ