Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007
Αιμοδότης τα λαϊκά στρώματα

Πάνω 4,9% τα κρατικά έσοδα στο 4μηνο, εξαιτίας και των ανατιμήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «κλαίγεται» για ...«σημαντική υστέρηση» των εσόδων

Στην υπερφορολόγηση των λαϊκών τάξεων, που αυτή τη χρονιά προέρχεται και από τις ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στηρίζεται η «ομαλή» εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα καθαρά έσοδα στο 4μηνο Γενάρης - Απρίλης του 2007 αυξήθηκαν σε ποσοστό 4,9% και αυτό παρά τις νέες μειώσεις στους φορο-συντελεστές των κερδών για τις ισχυρές επιχειρήσεις. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα μέσω της έμμεσης και της άμεσης φορολογίας αναπληρώνουν και με το παραπάνω τις ελαφρύνσεις, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - και παρά τις όποιες λεκτικές πομφόλυγες - στηρίζει την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τομέας οικονομίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού... «κλαίγεται» για τη - σύμφωνα με τους ίδιους - «σημαντική υστέρηση των καθαρών εσόδων και τη σημαντική υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών». Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δε λέει ούτε λέξη για τις προκλητικές φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν και για φέτος στο μεγάλο κεφάλαιο (όπως η μείωση της φορολογίας πάνω στα κέρδη κατά 4 ακόμη μονάδες), όπως επίσης δε λέει και για την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης που τροφοδοτούν τα κρατικά έσοδα.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 4μηνο Γενάρης - Απρίλης 2007 εμφανίζει τα παρακάτω:

  • Καθαρά έσοδα: Διογκώθηκαν σε 14 δισ. ευρώ (από 13,36 δισ. στο α` 4μηνο του 2006), εμφανίζοντας αύξηση 4,9%.
  • Δαπάνες: Συνολικά διαμορφώνονται στα 17 δισ. ευρώ (από 16 δισ. ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 6%. Από το συνολικό κονδύλι, οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώνονται σε 14 δισ. ευρώ (αύξηση 10,7%). Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους (χώρια τα χρεολύσια) έφτασαν σε 3 δισ. ευρώ με μείωση 11,7%, η οποία έχει να κάνει με συγκυριακούς λόγους, καθώς οι μεγάλες πληρωμές για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους θα γίνουν στους επόμενους μήνες. Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να περικόψει από εγκεκριμένες δαπάνες το ποσό των 430 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα φανεί στην εκτέλεση του προϋπολογισμού των επόμενων μηνών.
  • Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται μειωμένο σε ποσοστό 19,3% και διαμορφώνεται σε 2,2 δισ. ευρώ.
Με συνταγή ΟΟΣΑ

Τα «φώτα» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ζητά η κυβέρνηση στο όνομα της «καλύτερης διαχείρισης των πόρων και για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των κρατικών δράσεων». Για το σκοπό αυτό την επόμενη βδομάδα προγραμματίζουν συνάντηση ανάμεσα σε ανώτατα στελέχη του ΟΟΣΑ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο πλαίσιο της «γραμμής» που μεταφέρει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός στα διάφορα κρατικά όργανα. Είναι απόλυτα φανερό πως η τέτοια «αξιολόγηση» συνεπάγεται την περαιτέρω καρατόμηση κονδυλίων για δαπάνες σε μια σειρά από φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ